VII. biobedýnka 2113

by Alena 3. srpna 2013 23:46

Zcela jsme zapomněli dát sem informace o bedýnce z tohoto týdne.  

Pěkná letní bedýnka obsahovala:

brambory

červenou řepu

mrkev

cukety

patison

okurky salátové polní

polní rajčata

papriky

hrách

římský salát

 

Brambory a červená řepa v této bedýnce byly poslední částí kompenzace za jahody vyřazené z třetí biobedýnky.

 

Těmto bedýnkářským týdnům vládnou cukety a okurky. Pokud už si nevíte rady co s nadbytkem těchto plodin, zkuste cukety rozmixovat spolu s bylinkami a kořením a následně zmrazit jako skvělý základ pro (pod)zimní polévky a omáčky. Z okurek si udělejte třeba tarator či tzatziki (obojí úžasné pro horké letní dny). Jde v podstatě o různě tekuté a kořeněné směsi jogurtu (kefírového mléka, tvarohu, zakysané smetany), nastrouhaných okurek, česneku, oleje, soli, pepře a bylinek. Na polních rajčatech jsou vidět účinky nedávných úporných veder, na chuti jim to ale nikterak neubírá.  Větší část zeleniny z této bedýnky je možné alespoň nějakou dobu skladovat. Pokud byste přemýšleli co s patisonem, vkládáme sem pár receptů již dříve uváděných na našich webových stránkách.

 

Patison je všestranně použitelná zelenina, kterou můžete připravit obdobně jako ostatní dýně. Skvělé jsou patisonové "bramboráky" přidat lze do polévky nebo do zeleninového kari či do leča. Ze syrového nastrouhaného patisonu lze udělat zdravý salát. Klasikou jsou patisonové řízky (oloupat, vykrájet semínka, nasolit, trojobal, osmažit, podávat s bramborami), lze ho grilovat, smažit s ostatní zeleninou/masem, zapékat či plnit. Dobře se chuťově doplňuje s bazalkou.

 

Plněný patison

 

V některých verzích receptů na plněný patison je patison nejprve předvařen (cca 15min ve vroucí osolené vodě, zkoušet vidličkou, nerozvařit!) a plněn směsí předem osmahnutou na pánvi. Poté je doba pečení/zapékání cca 20min. Pokud patison nepředvaříte a náplň neosmažíte, počítejte s cca hodinou pečení, záleží na velikosti patisonu.

 

Patison oloupeme, nahoře seřízneme, dužinu částečně vydlabeme, zbavíme semínek a přidáme nasekanou najemno ke zbytku náplně - tu tvoří mleté maso upravené a okořeněné podle chuti (sůl, pepř, majoránka/popř. bazalka, nasekaná slanina, vejce, nasekaná cibulka, strouhanka, nastrouhaný sýr, nakrájená rajčata, trocha něčeho pálivějšího ... fantazii se meze nekladou). Vegetariánskou obdobou náplně může být směs zeleniny a předvařené rýže, případně zeleniny a několika druhů sýra - výborná je kombinace cibule/rýže/špenát/sýr). 

 

Pečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 20min/1 hodinu - viz výše.

 

Zapékaný patison

 patison

 brambory

 cibule

 anglická slanina

 hermelín

 3 vejce

 zakysaná smetana

 sůl, pepř, kmín, bylinky, polévkové koření

 

Patison oloupeme, vykrojíme semínka, nakrájíme na plátky, oloupeme brambory, nakrájíme na plátky. Olejem vymazaný plech vyložíme plátky slaniny, na ně vrstvu brambor, okořenit, plátky patisonu, okořenit. Navrch plátky slaniny, plátky hermelínu, zalít okořeněnou smetanou smíchanou s vejci, zapékat v troubě při 180°C cca 1hod, pod poklicí či alobalem, před koncem pečení odkrýt. Vegetariánskou obdobou může být patison zapékaný se sýrem, rajčaty a paprikami.

 

Přejeme pěkné léto a dobrou chuť!

Přidat komentář

biuquote
  • Komentář
  • Náhled
Loading

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Biobedýnky


Archív

Komentáře

RSS komentářů