V.biobedýnka 2013

by Alena 17. července 2013 22:07

Pátá letošní bedýnka obsahuje:

červené brambory

červenou řepu

cukety

česnek

svazek mrkve

pórek

mangold

bazalku


Z mladé červené řepy lze zhotovit výtečný bleskový salát. Oloupanou řepu najemno nastrouhejte, podle chuti osolte a opepřete, přidejte oblíbené bylinky (např. kopr, oregano), promíchejte s kapkou lněného či/a olivového oleje, dochuťte trochou jablečného octa. Bazalku lze použít na salát caprese z rajčat a mozzarelly, přidat do těstovin nebo nasušit a použít jindy. Mladé cuketky jsou skvělé osmahnuté na troše oleje a podávané s těstovinami (nebo ranými bramborami s tvarohem). Velmi chutná je i jemná cuketová polévka, nastrouhané cukety jsou výtečné v různých zeleninových placičkách etc. Mezi méně obvyklou zeleninu patří tentokrát v bedýnce mangold. Zpracovat ho lze obdobně jako špenát, nebo vyzkoušejte tyto výborné mangoldové lasagne či mangoldový koláč.


Mangoldový koláč (pro cca 6 osob)
Těsto:
250g hladké mouky
80g pšeničné celozrnné mouky
125g másla, nakrájeného na malé kousky
4 lžíce velmi studené vody

Náplň:
čerstvý mangold (až 750g)
(3 lžíce rozinek, nasekaných na kousky – pro experimentátory, lze vynechat)
100g strouhaného sýra
4 vejce
170ml smetany
1/4 lžičky muškátového oříšku

Příprava těsta - Mouku prosejte do velké mísy, přidejte máslo, zpracujte špičkami prstů na jemnou drobenku. Přidejte tolik studené vody, abyste získali pevné těsto. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu, pořádně stlačte. Dvě třetiny těsta rozválejte a dejte do koláčové formy (cca 23cm v průměru). Zbytek těsta dejte do fólie či mikrotenového sáčku a nechejte cca 20 minut v chladu.
Troubu rozehřejte na 180°C. Odstraňte mangoldové košťály, listy dobře operte a nakrájejte na tenké proužky. Vložte do hrnce a duste asi 3 minuty. Poté nechejte směs vychladit, slijte přebytečnou tekutinu (nebojte se lehce ždímat). Smíchejte mangold a sýr. Rozmíchejte 3 vejce se smetanou a muškátovým oříškem, mangold rozložte na těsto ve formě, zalijte vaječnou směsí. Ze zbytku těsta vyválejte "pokličku", koláč zavřete, přebytečné těsto odkrojte ostrým nožem. Poslední vejce rozmíchejte a potřete jím koláč. Pečte cca 45 minut.
Pokud se vám nechce do přípravy vlastního těsta, lze náplň z tohoto receptu stejně dobře zabalit do "štrůdlu" z listového těsta.

Mangoldové lasagne
Omáčka:
asi 20 lístků bazalky
4 stroužky česneku
½ lžičky soli
800g pasírovaných rajčat

Zeleninová náplň:
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku (utřít či propasírovat)
červená paprika
500g mangoldu (opraný, nakrájený na tenké proužky)
kůra z poloviny citrónu
60ml bílého vína
¾ lžičky soli
šťáva z poloviny citrónu

Sýrová náplň:
400g ricotty či čerstvého (kozího) sýra
150g nastrouhaného tvrdého sýra (ideálně parmazánu)
400g mozzarelly
2 vejce
čerstvě mletý pepř
cca 450g lasagní
Předehřejte si troubu na 190°C. Nejprve si připravte omáčku. Bazalku dejte spolu s česnekem do kuchyňského mixéru a nasekejte je na jemno. Přidejte propasírovaná rajčata a mixujte tak dlouho, až získáte jemnou omáčku. Zeleninu osmahněte na oleji na velké pánvi s poklicí. Nejprve osmahněte česnek, poté přidejte nakrájený mangold. Přikryjte poklicí a duste asi 4 minuty. Poté přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, bílé víno a sůl. Nechejte vyvařit téměř všechnu tekutinu, na závěr přidejte citrónovou šťávu, zamíchejte a nechejte vychladnout. V míse dobře promíchejte polovinu množství mozzarelly, ricottu (nebo čerstvý sýr), většinu nastrouhaného tvrdého sýra, vejce a pepř.
Do pečící nádoby na lasagne nalijte nejprve část omáčky, poté vrstvu lasagní, polovinu sýrové náplně, polovinu zeleniny. Zalijte další částí omáčky. Následuje vrstva lasagní, druhá polovina sýrové náplně, druhá polovina zeleniny, vrstva lasagní, poslední část omáčky. Navrch dejte zbývající mozzarellu a nastrouhaný tvrdý sýr. Nádobu dobře zakryjte alobalem a pečte asi 45 minut. Poté odstraňte alobal a zapékejte přibližně dalších 15 minut, až je sýr na povrchu lasagní zlatavý.

 

Komentáře (2) -

Janina
Janina
22. 7. 2013 20:45:38 #

Krásný obsah bedýnky. Co já bych za to dala! U nás v Táboře a okolí není žádná taková farma, jako je ta vaše, co by prodávala své výpěstky. Hledala jsem, Googlovala a nic tu není. Moc vám fandím a chodím sem občas číst a prohlížet fotky.

Lucie Sedliska
Lucie Sedliska
24. 7. 2013 21:35:20 #

Dekuji velice za bedynku, moc jsme si ji uzili, mangoldove lasagne byly vyborne. Tesime se zitra na sestou.
Lucie

Přidat komentář

biuquote
  • Komentář
  • Náhled
Loading

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Biobedýnky


Archív

Komentáře

RSS komentářů