Recepty - fenykl a mangold

by Administrator 22. července 2010 20:45

Fenykl

Fenykl můžete přidat do polévek či omáček, k marinované či grilované zelenině. Pokrmu dodá mírnou anýzovou příchuť. Podobá se bulvovému celeru. Listy se hodí do salátů a nádivek, bulvu lze použít obdobně jako jinou zeleninu - jíst ji můžete vařenou, nebo za syrova, nakrájenou na tenké plátky v salátech či zeleninových předkrmech.

Okurkový salát s fenyklem

2 okurky nastrouhané na kolečka

1 fenykl nakrájený na tenké plátky

2 lžíce čerstvé nasekané bazalky

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octa

Jemně smíchat v míse, podávat. Bazalku lze nahradit naťovou petrželí.

Cuketa s fenyklem

1 lžíce másla

cuketa nakrájená na plátky

fenykl nakrájený na plátky

1 stroužek česneku, utřený či prolisovaný

1 lžička kari

2 lžíce vody

1 lžíce kokosového mléka (lze vynechat - nahradit další lžící vody)

sůl dle chuti

Na velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cuketu, fenykl a česnek. Smažte a míchejte cca 3 minuty. Přimíchejte kari, přidejte vodu, kokosové mléko a sůl. Vařte až je zelenina měkká, cca 5 minut.

Dušený fenykl s rajčaty

Na olivovém oleji osmahněte cibuli a 1-2 prolisované stroužky česneku. Přidejte nakrájená rajčata, podlijte vodou nebo bílým vínem, dochuťte bazalkou, osolte, opepřete. Uvěďte do varu, přidejte nakrájený fenykl, duste cca 25 minut, podle potřeby podlévejte. Omáčku lze použít na těstoviny či jako netradiční přílohu k pečeným bramborám (a masu).  

Mangold

Všestranně použitelná listová zelenina. Mangold můžete uvařit obdobně jako špenát, případně se pustit do něčeho náročnějšího ...

Mangoldový koláč (pro cca 6 osob)

Těsto:

250g hladké mouky

80g pšeničné celozrnné mouky

125g másla, nakrájeného na malé kousky

4 lžíce velmi studené vody

Náplň:

čerstvý mangold (až 750g)

3 lžíce rozinek, nasekaných na kousky

100g strouhaného sýra

4 vejce

170ml smetany

1/4 lžičky muškátového oříšku

Příprava těsta - Mouku prosijte do velké mísy, přidejte máslo, zpracujte špičkami prstů na jemnou drobenku. Přidejte tolik studené vody, abyste získali pevné těsto. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu, pořádně stlačte. Dvě třetiny těsta rozválejte a dejte do koláčové formy (cca 23cm v průměru). Zbytek těsta dejte do fólie či mikrotenového sáčku a nechejte cca 20 minut v chladu.

Troubu rozehřejte na 180°C. Odstraňte mangoldové košťály, listy dobře operte a nakrájejte na tenké proužky. Vložte do hrnce a duste asi 3 minuty. Poté nechejte směs vychladit, slijte přebytečnou tekutinu (nebojte se lehce ždímat). Smíchejte mangold a sýr. Rozmíchejte 3 vejce se smetanou a muškátovým oříškem, mangold rozložte na těsto ve formě, zalijte vaječnou směsí. Ze zbytku těsta vyválejte "pokličku", koláč zavřete, přebytečné těsto odkrojte ostrým nožem. Poslední vejce rozmíchejte a potřete jím koláč. Pečte cca 45 minut.

Pokud se vám nechce do přípravy vlastního těsta, lze náplň z tohoto receptu stejně dobře zabalit do "štrůdlu" z listového těsta.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak to dopadlo :)

 

Komentáře (3) -

Tereza Pyrchlaová
Tereza Pyrchlaová
23. 7. 2010 8:43:03 #

Já bych dovolila poprosit o recept na zelňáky - placky ze zelí. Těsto vypadá na fotce moc dobře Smile
Terka

Alena
Alena
27. 7. 2010 15:19:14 #

Musím přiznat, že se zelňákama to byla čistá improvizace. Zelí kysaný, k tomu trochu hladké mouky, nějaké to vajíčko a trochu mléka. Patlámo, patlámo a šup s tím na pánev. Dobré to bylo moc Smile. A.

Luďka
Luďka
4. 8. 2010 6:56:50 #

zkusila jsem mangoldový koláč a doporučuju všem,je to výborná pochoutka,posílám odkaz na meruňkový koláč,peču ho takhle letos poprvé a má úspěch-
    www.ok-recepty.cz/view.php ,ať se všem daří,Luďka

Přidat komentář

biuquote
  • Komentář
  • Náhled
Loading

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Biobedýnky


Archív

Komentáře

RSS komentářů