Nohy vzhůru!

by Alena 16. března 2015 00:34

Zkoušení letošního představení místního amatérského spolku nebereme na lehkou váhu ;-).

     

Jinak je to u nás zatím poměrně na jedno téma ...

Zatímco z prvních jehňat už je gang desetikilových výrostků, ta další právě přicházejí na svět. 

    

Druhá letošní trojčata, jeden úspěšný porod drobné prvničky, jedna pitva a jeden beránek v krabici na flašce. Poměr se vyrovnává, 7 beránků : 6 jehniček. Pokračujeme v přivolávání jara. 

Skrz síto

by Alena 7. března 2015 23:18

V úterý jsme potřetí a letos naposledy vařili javorový sirup. Ze všech sezón zatím nejlepší kvalita výsledného produktu, především díky technologickým vychytávkám a zvýšené pozornosti při vaření, získané množství odpovídající počasí a odhadu začátku sezóny, ke konci míza už tolik netekla. Pro představu, z cca 370 litrů mízy přibližně 4 litry sirupu. Pokud jste se někdo s vařením dostal takhle daleko, jistě nějak řešíte filtrování toho, čemu v angličtině říkají sugarsand či niter/nitre. Jde o usazeniny různých minerálů a látek, bohaté na dusičnan draselný, které se z hotového javorového sirupu více či méně úspěšně filtrují přes velmi jemná síta. My jsme pro filtraci použili naše profi mlékařské síto (80 mikronů), ale tím sugarsand profrčel jako nic, hmm. Neb jsme nepřišli na nic hustšího, čím bychom sirup pustili, odstranili jsme většinu "písečku" sedimentací. Pátrala jsem jak na to, prodávají se různé filtry z materiálů přírodních (vlna) i umělých, ale ty jsme pro tuto sezónu opatřit už nestihli. Malí producenti javorového sirupu prý sugarsand nedokáží odfiltrovat dostatečně, proto je v sirupu přítomen, zdraví škodlivý není. Chuť nějak ovlivňuje, nejvíce ale kvůli textuře, na jazyku ho prostě nahmatáte, jako superdrobné, ale hrubé částečky. Pokud jste někdo přišel na nějaké originální domácí filtrování, sem s inspirací!

Javorovým sirupem jsme tak nějak spláchli zimu a lehce předčasně skočili rovnýma nohama do jara. Ovce nám s bahněním zrovna dopřávají krátkou pauzu (napínají mne, napínají), ale najednou se zas jakoby z ničeho nic roztrhl pytel s různými výsevy, prvním přesazováním etc.  Tak jsem zasévala zelí, přepichovala sazeničky paprik, do skleníčku nasypala špenát, saláty a spol.

    

Tři žluté, pozdněnoční fotky. Celery čekající na přesazení, jidášova ucha!, sklenice česnekové pasty z česneku, co se rozhodl klíčit. 


O jidášovu uchu trochu více. Před lety jsme zkoušeli pěstovat hlívu, navrtávali jsme polena, očkovali, zalévali, čekali, čekali, čekali ... až jsme zkrátka zjistili, že jsme to (a nebo houby) vzali za špatný konec. Byla jistá ambice (dosud trochu živá) pěstovat si vlastní žampiony. Ta zase uvízla na nutnosti během léta připravit kvalitní substrát. Trochu získané žampionové sadby jsme po odplození zkompostovali a následujících pár let (kéž by i letos) nám naprosto nečekaně, v nepředvídatelných intervalech vyrůstaly žampióny ve stodole, ve skleníku a na zahradě. O kontrolovaném pěstování se ale rozhodně mluvit nedalo. A tak jsme skončili u uší - tedy u uch. Ucha totiž rostou sama. Nejlépe na starém bezovém dřevě. Dřevo z pokácených bezů je vhodné umístit na volnou nízkou hromádku někam do vlhka (v našem případě pohodit do listí u potoka) a pak jen čekat a občas chodit sbírat. Houba je to dobrá, vhodná nejen do jídel čínské kuchyně. 

Voskový balzám

by Alena 4. března 2015 23:28

Vyrobit domácí voskový balzám/leštidlo na dřevo a kůži se chystám již léta. Doslova. Za ta léta jsem ztratila kdysi vyhledaný recept, darovaný terpentýn naštěstí nevyprchal. (Opětovným) hledáním příhodného receptu jsem u počítače strávila až příliš mnoho času. Receptů je k nalezení nepřeberně, často se však diametrálně rozchází v poměrech použitých surovin. V momentě, kdy se utápíte v množství rozličných receptů, projektů a návodů, je nejvhodnější vypnout internetového pokušitele a zkrátka začít něco dělat. 

Balzám se chystám použít zejména na kožené části postroje na koně, na drobné vyřezávané předměty, nábytek, případně na ošetření kožených bot. (Pro leštění hraček, dřevěných misek a kuchyňských prkének je vhodné použít leštidlo bez obsahu terpentýnu.) 

Využít jsem chtěla vosk od našich včel, začala jsem tedy tím, že jsem vosk rozpustila a nechala opět ztuhnout tak, abych mohla odstranit usazené nečistoty. Rozpuštěný vosk lze také přefiltrovat přes plátýnko.

 

Balzám/Leštidlo na kůži či dřevo

Základní recept: 

1 díl vosku

1 díl terpentýnu

1 díl lněného oleje

Vosk se rozehřeje v dostatečně velké sklenici ve vodní lázni. Olej s terpentýnem se přihřeje v druhé sklenici ve stejné vodní lázni, poté se přilije k rozpuštěnému vosku. Při chladnutí se směs průběžně míchá. Vosk i terpentýn snadno hoří, terpentýnové výpary jsou navrch zdraví škodlivé, dbejte na bezpečnost práce. 

Hotovo. 

    

 

Balzám/leštidlo bez terpentýnu

Základní recept: 

1 díl vosku

4 díly oleje (olivového, ořechového ...)

Rozehřeje se vosk, zahřeje se olej, smíchá se. Při tuhnutí směs průběžně promíchávat. Hotovo. Lze používat i na kůži lidskou, živou. Také třeba na rty. Je-li příliš tekuté, přidejte vosk, je-li příliš tuhé, přidejte olej.

A chcete-li ještě něco luxusnějšího (a nevadí vám vonět jako kokosová bábovka), tak vyzkoušejte tohle:

Balzám na vaši kůži 

1/2 dílu vosku

1 díl kokosového oleje

1/2 dílu kakaového másla

Opět rozehřát vosk, zahřát kokosový olej a kakaové máslo, smíchat, nechat chladnout, promíchávat,hotovo. Kakaové máslo a kokosový olej je to, co jsem měla zrovna při ruce, kdybych si mohla vybírat, použila bych namísto kokosového oleje olej mandlový či jojobový, především kvůli té kokosové vůni, která mi přijde až příliš jedlá. Ačkoli na kosmetiku příliš nejsem, přijde mi tahle udělávka docela fajn, nejen na ruce po předjarních pracích na zahradě ...

Vlevo balzám s terpentýnem, vpravo balzám s kakaovým máslem a kokosovým olejem. Záměny se nebojte, balzám na postroje má nezapomenutelnou vůni dědečkova krému na boty, balzám na tělo, ruce, rty zas voní podle použitého tuku, v tomto případě kokosovo-kakaově.

 

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů