Osiřelá

by Alena 15. srpna 2013 23:33

Čeká, hledá, a čeká znova.

Zplihlá planou nadějí. 

Husí vdova.

 

P.S. Pokud by někdo z vás věděl něco o tom, jak se postupuje když zahyne jeden z chovného páru - tj. jak je to s přijímáním nového husího partnera, dejte vědět. 

A člověk jim bez okolků odpírá duši ...

Odcházení a přicházení

by Alena 15. srpna 2013 23:14

Vyjeli jsme na pár dní a svěřili hospodářství Květošovi. Má zkušenosti a nebude se tu přeci nic zásadního dít. 

 

Nejprve liška uchvátila chovného housera a poranila křídlo další huse. 

Poté se narodilo 12 selat. 

 

Jinak ale vážně klid ;-). 

Příště to lépe spočteme a zaneseme do kalendáře. Alespoň ta narození. S úmrtími to nejspíš nepůjde. 

IX. biobedýnka 2013 (a bedýnka VII.)

by Alena 15. srpna 2013 23:01

V dnešní bedýnce jste nalezli: 

brambory

mrkev (směs oranžové a žluté)

dýni hokkaido

meloun

cukety

polní salátové okurky

polní rajčata

zelené fazolové lusky

 

Pro doplnění - v minulé bedýnce:

mrkev

patison

mladé bílé nebo červené zelí

česnek

polní salátové okurky

červené brambory

cibule

cukety

VII. biobedýnka 2113

by Alena 3. srpna 2013 23:46

Zcela jsme zapomněli dát sem informace o bedýnce z tohoto týdne.  

Pěkná letní bedýnka obsahovala:

brambory

červenou řepu

mrkev

cukety

patison

okurky salátové polní

polní rajčata

papriky

hrách

římský salát

 

Brambory a červená řepa v této bedýnce byly poslední částí kompenzace za jahody vyřazené z třetí biobedýnky.

 

Těmto bedýnkářským týdnům vládnou cukety a okurky. Pokud už si nevíte rady co s nadbytkem těchto plodin, zkuste cukety rozmixovat spolu s bylinkami a kořením a následně zmrazit jako skvělý základ pro (pod)zimní polévky a omáčky. Z okurek si udělejte třeba tarator či tzatziki (obojí úžasné pro horké letní dny). Jde v podstatě o různě tekuté a kořeněné směsi jogurtu (kefírového mléka, tvarohu, zakysané smetany), nastrouhaných okurek, česneku, oleje, soli, pepře a bylinek. Na polních rajčatech jsou vidět účinky nedávných úporných veder, na chuti jim to ale nikterak neubírá.  Větší část zeleniny z této bedýnky je možné alespoň nějakou dobu skladovat. Pokud byste přemýšleli co s patisonem, vkládáme sem pár receptů již dříve uváděných na našich webových stránkách.

 

Patison je všestranně použitelná zelenina, kterou můžete připravit obdobně jako ostatní dýně. Skvělé jsou patisonové "bramboráky" přidat lze do polévky nebo do zeleninového kari či do leča. Ze syrového nastrouhaného patisonu lze udělat zdravý salát. Klasikou jsou patisonové řízky (oloupat, vykrájet semínka, nasolit, trojobal, osmažit, podávat s bramborami), lze ho grilovat, smažit s ostatní zeleninou/masem, zapékat či plnit. Dobře se chuťově doplňuje s bazalkou.

 

Plněný patison

 

V některých verzích receptů na plněný patison je patison nejprve předvařen (cca 15min ve vroucí osolené vodě, zkoušet vidličkou, nerozvařit!) a plněn směsí předem osmahnutou na pánvi. Poté je doba pečení/zapékání cca 20min. Pokud patison nepředvaříte a náplň neosmažíte, počítejte s cca hodinou pečení, záleží na velikosti patisonu.

 

Patison oloupeme, nahoře seřízneme, dužinu částečně vydlabeme, zbavíme semínek a přidáme nasekanou najemno ke zbytku náplně - tu tvoří mleté maso upravené a okořeněné podle chuti (sůl, pepř, majoránka/popř. bazalka, nasekaná slanina, vejce, nasekaná cibulka, strouhanka, nastrouhaný sýr, nakrájená rajčata, trocha něčeho pálivějšího ... fantazii se meze nekladou). Vegetariánskou obdobou náplně může být směs zeleniny a předvařené rýže, případně zeleniny a několika druhů sýra - výborná je kombinace cibule/rýže/špenát/sýr). 

 

Pečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 20min/1 hodinu - viz výše.

 

Zapékaný patison

 patison

 brambory

 cibule

 anglická slanina

 hermelín

 3 vejce

 zakysaná smetana

 sůl, pepř, kmín, bylinky, polévkové koření

 

Patison oloupeme, vykrojíme semínka, nakrájíme na plátky, oloupeme brambory, nakrájíme na plátky. Olejem vymazaný plech vyložíme plátky slaniny, na ně vrstvu brambor, okořenit, plátky patisonu, okořenit. Navrch plátky slaniny, plátky hermelínu, zalít okořeněnou smetanou smíchanou s vejci, zapékat v troubě při 180°C cca 1hod, pod poklicí či alobalem, před koncem pečení odkrýt. Vegetariánskou obdobou může být patison zapékaný se sýrem, rajčaty a paprikami.

 

Přejeme pěkné léto a dobrou chuť!

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů