Medíme si

by Alena 28. července 2013 23:30

Splaveni a olepeni, máme za sebou dva náročné dny vytáčení medu. Ačkoli to letos vypadalo na nepříliš úspěšný včelařský rok, vše zachránila lípa. 

Takže zájemci o kateřinský lipový, hlaste se! 

 

 

S rozhledem

by Alena 25. července 2013 22:57

Vyjeli jsme. Vylezli jsme. Viděli jsme.  

Léto v rozpuku

by Alena 25. července 2013 22:56

Zase jsme jednou zmizeli z blogu, ale jen proto, že si nás léto a letní aktivity vyžádalo celé - ruce, hlavu, srdce, energii, čas.

V době premiéry představení místního sousedského divadla jsme se mimo jiné intenzivně věnovali senu. Seno je krásné, zelené, nezmoklé ... a je ho dost. Doufáme v pěknou otavu, která by byla vítaným završením letošního zatím úspěšného dělání sena. Už dlouho jsme ale nebyli tak unavení. 

 

A zatím ... housata odrostla, koťata odrostla, kuřata z líhně i ta vychovaná hedvábničkou odrostla. Jehňata odrostla, jehničky našly nové majitele, nechali jsme si pouze později narozenou jehničku Skoky, která se nám moc líbila a rozšíří základní stádo. Taky prasata odrůstají. A děti skoro taky ;-). 

Pozornost si vyžádalo i zeleninové pole a zahrádka. Práce dost, ale potěcha velká. Až na všudypřítomné slimáky, kteří jsou v takových počtech pro nás novinkou, je zelenina zatím parádní. Užívali jsme si (a užíváme) krásného hrášku Alaska, následovaly jahody, sklízíme rybíz. Do toho záplava salátu, jarní kapusta a zelí, brokolice, květáky,mrkve, kedlubny i cibulky, první okurky a rajčata. Nadcházející hojnost, která vždycky znovu překvapí.

 

I letos nám ve skleníku i mimo něj svévolně rostou žampiony, což je velmi příjemné. Kdyby nerostly, asi bych zvažovala koupi sadby, docela jsem si na přísun čerstvých hub ještě před houbařskou sezónou zvykla...

Domácnost i nadále zaplavují sýry, doufám v jejich odolnost a úspěšné zrání, a sním o vyladěnějším sýrařském sklepě.

 

Sušíme co se dá ... bazalku, kopr, meduňku, šalvěj, mátu, oregano, levanduli, lípu, měsíček ... ještě najít čas na diviznu a mateřídoušku ... a brzy přijde na řadu sušení všehomožného na polévkové koření. Co nesušíme, mrazíme.

Jahodová a višňová marmeláda, třešňový kompot a nově i meruňkovka míří do sklepa. Meruňkovou marmeládu jsme letos nechtěně obohatili proteiny, nicméně nebude v ní víc než 9 mravenců na jednu skleničku. Možná 11. Pouze upozorňujeme spřátelené vegetariány.

A děje se toho jako vždy dost a dost. Zítra snad trochu toužebně očekávaného tekutého zlata (ne, tentokrát nejde o pivo). Snad bude příležitost o tom něco napsat. 

VI. biobedýnka 2013

by Alena 25. července 2013 21:56

Poslali jsme do světa šestou biobedýnku této sezóny. Počasí zelenině v tuto chvíli přeje, i když se pěstitelé začínají obávat sucha. Uvidíme, zda se tyto obavy naplní, a jak se projeví na samotné sklizni.

 

V bedýnce:

červené brambory

cibule žlutá, řezaná

mrkev bez nati

cukety

patison

okurky salátové polní

červená čekanka (nebo římský salát)

zelené luskové fazole

a pro radost modrá gladiola

Část brambor, patison a květina byly součástí kompenzace za jahody, které jsme vyřadili z jedné z předcházejících bedýnek.

V.biobedýnka 2013

by Alena 17. července 2013 22:07

Pátá letošní bedýnka obsahuje:

červené brambory

červenou řepu

cukety

česnek

svazek mrkve

pórek

mangold

bazalku


Z mladé červené řepy lze zhotovit výtečný bleskový salát. Oloupanou řepu najemno nastrouhejte, podle chuti osolte a opepřete, přidejte oblíbené bylinky (např. kopr, oregano), promíchejte s kapkou lněného či/a olivového oleje, dochuťte trochou jablečného octa. Bazalku lze použít na salát caprese z rajčat a mozzarelly, přidat do těstovin nebo nasušit a použít jindy. Mladé cuketky jsou skvělé osmahnuté na troše oleje a podávané s těstovinami (nebo ranými bramborami s tvarohem). Velmi chutná je i jemná cuketová polévka, nastrouhané cukety jsou výtečné v různých zeleninových placičkách etc. Mezi méně obvyklou zeleninu patří tentokrát v bedýnce mangold. Zpracovat ho lze obdobně jako špenát, nebo vyzkoušejte tyto výborné mangoldové lasagne či mangoldový koláč.


Mangoldový koláč (pro cca 6 osob)
Těsto:
250g hladké mouky
80g pšeničné celozrnné mouky
125g másla, nakrájeného na malé kousky
4 lžíce velmi studené vody

Náplň:
čerstvý mangold (až 750g)
(3 lžíce rozinek, nasekaných na kousky – pro experimentátory, lze vynechat)
100g strouhaného sýra
4 vejce
170ml smetany
1/4 lžičky muškátového oříšku

Příprava těsta - Mouku prosejte do velké mísy, přidejte máslo, zpracujte špičkami prstů na jemnou drobenku. Přidejte tolik studené vody, abyste získali pevné těsto. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu, pořádně stlačte. Dvě třetiny těsta rozválejte a dejte do koláčové formy (cca 23cm v průměru). Zbytek těsta dejte do fólie či mikrotenového sáčku a nechejte cca 20 minut v chladu.
Troubu rozehřejte na 180°C. Odstraňte mangoldové košťály, listy dobře operte a nakrájejte na tenké proužky. Vložte do hrnce a duste asi 3 minuty. Poté nechejte směs vychladit, slijte přebytečnou tekutinu (nebojte se lehce ždímat). Smíchejte mangold a sýr. Rozmíchejte 3 vejce se smetanou a muškátovým oříškem, mangold rozložte na těsto ve formě, zalijte vaječnou směsí. Ze zbytku těsta vyválejte "pokličku", koláč zavřete, přebytečné těsto odkrojte ostrým nožem. Poslední vejce rozmíchejte a potřete jím koláč. Pečte cca 45 minut.
Pokud se vám nechce do přípravy vlastního těsta, lze náplň z tohoto receptu stejně dobře zabalit do "štrůdlu" z listového těsta.

Mangoldové lasagne
Omáčka:
asi 20 lístků bazalky
4 stroužky česneku
½ lžičky soli
800g pasírovaných rajčat

Zeleninová náplň:
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku (utřít či propasírovat)
červená paprika
500g mangoldu (opraný, nakrájený na tenké proužky)
kůra z poloviny citrónu
60ml bílého vína
¾ lžičky soli
šťáva z poloviny citrónu

Sýrová náplň:
400g ricotty či čerstvého (kozího) sýra
150g nastrouhaného tvrdého sýra (ideálně parmazánu)
400g mozzarelly
2 vejce
čerstvě mletý pepř
cca 450g lasagní
Předehřejte si troubu na 190°C. Nejprve si připravte omáčku. Bazalku dejte spolu s česnekem do kuchyňského mixéru a nasekejte je na jemno. Přidejte propasírovaná rajčata a mixujte tak dlouho, až získáte jemnou omáčku. Zeleninu osmahněte na oleji na velké pánvi s poklicí. Nejprve osmahněte česnek, poté přidejte nakrájený mangold. Přikryjte poklicí a duste asi 4 minuty. Poté přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, bílé víno a sůl. Nechejte vyvařit téměř všechnu tekutinu, na závěr přidejte citrónovou šťávu, zamíchejte a nechejte vychladnout. V míse dobře promíchejte polovinu množství mozzarelly, ricottu (nebo čerstvý sýr), většinu nastrouhaného tvrdého sýra, vejce a pepř.
Do pečící nádoby na lasagne nalijte nejprve část omáčky, poté vrstvu lasagní, polovinu sýrové náplně, polovinu zeleniny. Zalijte další částí omáčky. Následuje vrstva lasagní, druhá polovina sýrové náplně, druhá polovina zeleniny, vrstva lasagní, poslední část omáčky. Navrch dejte zbývající mozzarellu a nastrouhaný tvrdý sýr. Nádobu dobře zakryjte alobalem a pečte asi 45 minut. Poté odstraňte alobal a zapékejte přibližně dalších 15 minut, až je sýr na povrchu lasagní zlatavý.

 

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů