II.biobedýnka 2013

by Alena 27. června 2013 00:25

 Do rukou se Vám dostává druhá letošní bedýnka s českou biozeleninou. V letošní sezóně jsme zatím svědky velmi nevyrovnaného a extrémního počasí, což se, samozřejmě, odráží i na množství a kvalitě dodávané zeleniny. Děkujeme Vám proto za podporu a trpělivost, která pomáhá našim farmářům překlenout i takto náročné období.

Přejeme snad brzy pěkné dny!

Tato bedýnka obsahuje:

svazek mrkve

hlávkový salát

svazek bazalky

jahody

rané brambory

květák nebo červené jarní zelí

Stejně jako minule Vám doporučujeme bylinky z bedýnky ihned zastřihnout a vložit do sklenice s vodou. Pokud bazalku nespotřebujete ihned, lze ji snadno usušit či zamrazit. Nebojte se zpracovat i natě z mladé mrkve, použijte je obdobně jako jiné bylinky, sušená mrkvová nať se přidává do polévek i jiných pokrmů. Hlávkový salát byl sklízen včera za velmi deštivého počasí, pro zachování čerstvosti jsme ho nijak nečistili, pouze zabalili do fólie. Biojahody pocházejí ze zahrady Karla Tachecího a jsou určeny k rychlé spotřebě.

Jednoduchý nepečený dort s čerstvými jahodami

170g obyčejných máslových sušenek (BeBe, Club, etc)

85g másla

500g ricotty nebo krémového sýru Philadelphia, lze použít i tučný tvaroh, ale dort nebude tak pěkně držet tvar

250g bílé čokolády

250g čerstvých jahod

několik jahod na závěrečné ozdobení dortu

 

Sušenky vložíme do sáčku, rozdrtíme paličkou na maso či válečkem a smícháme s rozpuštěným máslem (sušenky lze také spolu s máslem krátce podrtit v kuchyňském mixéru). Rozkládací dortovou formu o průměru 20cm vyložíme potravinářskou fólií. Na dno formy namačkáme rozdrcené sušenky, vložíme do lednice a necháme vychladit. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Ricottu/Philadelphii/tvaroh dobře rozmícháme s rozpuštěnou čokoládou. Jahody rozmačkáme vidličkou a jemně přimícháme do tvarohové směsi. Přendáme do dortové formy, povrch uhladíme, ozdobíme několika jahodami a necháme důkladně vychladit v lednici.

Květákový mozeček

Toto kdysi neoblíbené jídlo školních jídelen by zasloužilo jeden pokus o nápravu neprávem špatné pověsti.

Květák omyjete a asi 10 minut povaříte v mírně osolené vodě. Vyjmete, necháte okapat. Na pánvi si mezitím osmahnete nakrájenou cibulku, podle chuti například s kostičkami anglické slaniny. Přidáte květák nasekaný na drobné kousky, smažíte a na závěr smažení přidáte 2-3 vejce. Podle chuti osolíte, opepříte, přidat můžete i bylinky a muškátový oříšek.

Ti z Vás, kteří měli v bedýnce namísto květáku mladé jarní červené zelí, si mohou pochutnat na bleskovém salátu z červeného zelí.

Zelí nakrájíte na velmi jemné nudličky, osolíte, opepříte, přidáte bylinky (vhodný je například čerstvý či sušený kopr, bazalka, petrželka), oblíbený ušlechtilý olej a podle chuti trochu jablečného octa. Dobře promícháte a jíte co nejčerstvější.

Dobrou chuť!

 

I.biobedýnka 2013

by Alena 13. června 2013 00:40

I letos s námi můžete bedýnkovat, začínáme již čtvrtou sezónu bedýnkování.

Stejně jako v předchozích letech pochází česká biozelenina v našich bedýnkách převážně od Karla Tachecího, který úzce spolupracuje s dalšími biozemědělci, například s Ekofarmou Ředhošť a Camphillem České Kopisty. Camphill v Českých Kopistech byl bohužel zasažen povodněmi, na stránkách www.camphill.cz se případně můžete dozvědět jak je možné pomoci.

Obsah první letošní bedýnky je skromný, odpovídá doposavad nepříznivému jarnímu počasí.  I přesto jsme se rozhodli bedýnkářskou sezónu již zahájit, především proto, aby se k Vám dostala i první jarní zelenina a my jsme vyšli vstříc pěstitelům. 

V první letošní bedýnce najdete:

jarní česnek s natí

červené ředkve

svazeček jarní cibulky

hlávkový salát Král máje

čekanku salátovou

černý kořen

svazek kopru

 

Mladý jarní česnek spotřebujte nejlépe i s natí, kterou lze použít do jarních pomazánek, salátů či přímo na chleba.

červené ředkve lze udělat pomazánku, salát, ale i polévku. Konzumovat ji lze i syrovou.

Salátová čekanka ozvláštní jarní zeleninové saláty, čerstvý kopr lze použít například do salátů, či na koprovou omáčku, pokud se ho nechystáte spotřebovat ihned, doporučujeme ho zamrazit či nasušit.

Černý kořen neboli hadí mord španělský, patří mezi u nás méně obvykle pěstovanou zeleninu. Tato na první pohled nevzhledná zelenina je však v kuchyni všestranně využitelná. Pokud nebudete černý kořen zpracovávat ihned, je vhodné ho zabalit do fólie či vlhké utěrky a skladovat na chladném, tmavém místě. Před zpracováním je nutné kořeny lehce oloupat, nejlépe škrabkou na brambory. Oloupané kořeny poté vložte do mísy s vlažnou vodou s trochou octa či citrónové šťávy, a mírně properte, zabráníte tím zhnědnutí oloupaných kořenů a zbavíte se lepkavé šťávy, která z nich vytéká. Černý kořen lze jíst syrový, například nastrouhaný do zeleninového salátu. Připravit z něj jde ale i velké množství jiných výtečných pokrmů, polévky, omáčky, zapékaná jídla. Pro inspiraci několik receptů

Placičky z černého kořene

600 g černého kořene

80g másla

2 stroužky česneku, utřený

5 lžic nasekané čerstvé naťové petržele či koriandru

2 vejce, 2 lžíce mouky

sůl a pepř

4 lžíce (olivového) oleje

Oloupejte a nastrouhejte černý kořen. Na pánvi rozehřejte 40g másla a duste na něm nastrouhaný černý kořen, až změkne. Přendejte z pánve na mísu a smíchejte s česnekem, bylinkami, rozmíchanými vejci a moukou. Osolte a opepřete, ze směsi vytvarujte 12 placiček. Na pánvi rozehřejte zbývající máslo a olej, smažte placičky na středním plameni dozlatova, přibližně 4 minuty po každé straně.

Zapékaný černý kořen

1kg černého kořene

2 lžíce másla

3/4l mléka

150ml smetany

sůl, pepř, muškátový oříšek

200g nastrouhaného sýra

Černý kořen oloupejte a ihned ponořte do mírně okyselené vody – zabráníte tím jeho zhnědnutí. Oloupaný kořen nakrájejte na 0,5cm silné a 4cm dlouhé špalíky, vraťte zpět do okyselené vody. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte na mírném plameni asi 2 minuty, přilijte mléko a smetanu, za stálého míchání uveďte do varu. Vařte asi 3 minuty, až získáte mírně hustší omáčku. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Poté do hrnce přidejte okapaný černý kořen a vařte na mírném plameni 25-30 minut, občas zamíchejte. Rozehřejte troubu na 200°C, směs nalijte do pečící nádoby a posypte nastrouhaným sýrem. Zapékejte asi 20 minut, až se sýr rozpustí a směs bublá.

Polévka z černého kořene a česneku

650g černého kořene

1 palička česneku

2 větší jarní cibulky

2l zeleninového či kuřecího vývaru

1 mrkev, nakrájená na kousky

1 středně velká brambora

100g červené čočky

2 bobkové listy

olivový olej

sůl, pepř, bylinky dle vlastní chuti

Oloupaný černý kořen ponořte do mírně okyselené vody (citrónová šťáva popř. ocet). V troubě upečte česnek - hlavičku česneku rozřízněte, pokapejte trochou olivového oleje, pečte cca 20min při 180°C. Nechejte vychladnout, poté ze slupky vyjměte jednotlivé stroužky. Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte nakrájenou mrkev a bramboru, smažte pár minut a poté přidejte vývar, bobkové listy, bylinky, stroužky česneku, čočku a černý kořen. Uveďte do varu a vařte asi 20 minut, až je černý kořen měkký. Vyjměte bobkové listy a rozmixujte polévku v kuchyňském mixéru. Osolte a opepřete podle chuti. Dochuťte čerstvými bylinkami, ozdobte trochou zakysané smetany.

 

 

Kateřinské ochotnické divadlo - pozvánka

by Hynek 7. června 2013 23:22

Rádi bychom Vás pozvali na představení našeho ochotnické divadla v Kateřinkách, které se koná v neděli 16.6. v 16:00.

Sýry 2013

by Alena 2. června 2013 23:58

Obdobně jako u jiných činností či zálib, je i na sýraření skvělá ta možnost posunu vpřed. Stále je co zdokonalovat, co se učit, vymýšlet, dolaďovat. A máte-li doladěno, otevírá se velký prostor pro různé další experimenty.

Sýraření v domácích podmínkách (tj. bez opravdové zpracovny-sýrárny) má jisté kouzlo, ale také mnohá úskalí.

Krávu ještě nedojíme, ale i tak mi dvojí management spojený s odděleným zpracováváním kozího a ovčího mléka občas dělá vrásku na čele. Mléko je všude, stále přibývá a ustat v jeho zpracovávání dost dobře nejde. Zatím nás to baví, Hynek vymýšlí a staví nové dojné místo a statečně bojuje s přetrvávající nepřízní počasí, kdy je dojení pod širým nebem ne zcela příjemným zážitkem.

Čím dál tím víc obdivuji ty, kteří jsou, vedle běžného chodu rodiny a hospodářství, schopni každodenně zpracovávat větší objemy mléka. I nám, ač v malém, zabírá sýraření a péče o již hotové sýry poměrně dost času. Tak jen doufám, že se ty letošní podaří a v zimě si budeme libovat nad archivními kousky.

Sýry naše i spřátelené zrají ve sklepě v přírodní kůře, v popelu, ve vosku i v plasticoatu, uvidíme, co se nejvíc osvědčí.

Pod mrakem

by Alena 2. června 2013 23:11

Tak pro narušení zdání místní absolutní idyly.

Měli jsme tu ovci s příznaky otravy, trávení se po několika dnech stabilizovalo, ale po podpůrné injekci ochrnula na zadní nohy. Tak jsme ji poponášeli a různě podpírali, aby se mohla napást, vyčurat, podojit. Po týdnu jsme ji ještě lehce vrávorající vrátili ke stádu. Pokud náhodou budete mít u zvířete po injekčním podání přípravku Genabil či Menbuton Werfft (léč. látka menbutonum) podobné problémy, nevzdávejte to, ochrnutí je dočasné.

Jedna naše ovce má krev v mléce. Nejeví žádné jiné příznaky onemocnění či zánětu vemene, začali jsme léčit vitamínem K a rutosidy. Nějaké vaše zkušenosti?

Máme tu také house s chromou nohou, vaz mezi holení a běhákem mu nevede správně přes kloub. Dělat s tím nejde nic. Pajdavé housátko nám prozatím sídlí v bedně v kuchyni,  časem se ho pokusíme přidat k ostatním husám.

A taky to počasí.

Prší, prší, prší, voda se valí do údolí. Jsme z toho deště unavení, stejně jako zvířata, která promočená rozpačitě postávají na několika alespoň trochu sušších místech na pastvinách. Míň se pasou, míň nadojíme.

Plevel roste, ale nikdo nepleje. Teplomilné sazenice jako okurky a spol vypadají bídně. Tráva je pěkná, dala by se sekat, ale usušit ji nelze.

Prasničku jsme museli přesunout ze zaplaveného výběhu.

Včely? Bez komentáře.

Hygrometr ve sklepě ukazuje tak vysoká čísla, až se mi z toho rosí čelo. Snad sýry tu (přechodnou) velkou vlhkost ustojí.

Bez holinek se k nám do chalupy nedostanete.

Až na občasné výpadky ven jsme uvnitř, sušíme mokré věci na sebe a mírně rozmrzele pozorujeme jak to venku neutuchá.

Jinde

by Alena 1. června 2013 23:51

Protože u nás v té době dojná sezóna ještě nezačala, a také proto, že byl Květoš ochoten hospodařit tady na pár dní za nás, vyjeli jsme na dovolenou.

Zajímá vás, kam tak jedou na dovolenou lidé z hospodářství s ovcemi? Na hospodářství s ovcemi? Správně.

A byla to paráda. Počasí skvostné, přátelé vlídní, sdílní a dobře naladění, krásná příroda, spousta inspirací, ovce a ovce. 

Bylo to jisté povzbuzení, abychom pokračovali v tom, o co se, i když v malém, snažíme.

Drobotina

by Alena 1. června 2013 23:29

K jaru, byť takto deštivému, zkrátka všechna ta mláďata patří. K housatům a starším kuřatům z líhně se přidalo dalších jedenáct kropenčích kuřat, které obětavě vyseděla slepice hedvábnička. Nechat kvočnu sedět v nástavkovém úlu se osvědčilo ... a je z toho větší radost, když se zadaří takhle přirozeně.

Dneska jsme se také rozloučili se dvěma sličnými černými jehničkami, které odputovaly k velmi milé rodině hospodařící u Litoměřic. Stádo se tedy pomalu zmenšuje a my jsme zaplaveni nejen hřejivými pocity plynoucími z pěkných odchovaných jehňat, ale také mlékem. Mlékem! Ale o tom zase jindy. 

 

.

by Alena 1. června 2013 23:04

Tak to sem nasypu. Sice ne chronologicky, tak alespoň kairologicky ;-).

Dnes ... se Rozince narodila dvě koťata. Róza je sama mladá a drobounká, skromnější vrh byl očekáván. Začalo to trochu dramaticky - ráno jsem kníkající koťata našla na podlaze pod pohovkou, jedno v pohodě, ale druhé o kus dál studené jako rampouch. Opakoval se tedy už jednou osvědčený postup - šup s podchlazeným mládětem do hrnce s teplou vodou (max 40°C, a nepotápět ;-) ... a znovu to (Hosana!) pomohlo. Teď už se všichni tři rozvalují v přiděleném pelechu a šíří kolem sebe kýčovitou roztomilost v dávkách téměř neúnosných. Nechybí vám doma koťátko?

Kam jsme se poděli

by Alena 1. června 2013 00:34

Ajajaj, zase taková prodleva v blogování :). Na vině je nejen salátová zalivka v klávesnici mého notebooku, ale také poměrně pěkné počasí následované poměrně ošklivým počasím, dále náš výjezd, děti, jehňata, kůzlata, kuřata, housata, zahrádka, pole, kamarádi, sousedi, divadelníci a všemožné kombinace všeho právě zmíněného. Pokusím se vše napravit a o všem zpravit co nejdříve.

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů