Mazec

by Alena 30. března 2013 23:02

 

Máme pro tuto chvíli dobahněno. Je to roztomilá drobotina, ale někdy je to fakt mazec. 


  

Toužení

by Alena 30. března 2013 22:55

Tak tahle již zasloužilá matka se dneska boukala. Přivezli jsme jí prťavého nápadníka, uvidíme, jestli se zadaří. Jinak se budeme muset shánět po větším kancovi ;-).

  

 

Hledáme jaro

by Alena 30. března 2013 22:47

... a trpělivosti už příliš nezbývá. 

Jehňouši

by Alena 15. března 2013 22:27

Jehňata jsme letos očekávali obzvlášť netrpělivě. Tedy hlavně já. První mláďata se narodila až 17 dní po prvním možném termínu, dovezený beran se zjevně nejprve trochu rozkoukával. Ale pak to šlo dooost rychle. 

První ovečka, černá prvnička Lilja, začala rodit zrovna v momentě, kdy Hynek odcházel do divadla. Narychlo postavil choul a odchvátal za kulturou. V klidu se tak narodili dva beránci (4,2 a 3,4kg), které si bahnice pěkně osvojila.

To už ale začínala rodit i dvouletá bílá Andula, naše loňská nejlepší dojnice. Porod vypadal velmi dramaticky, bahnice se zdála být v posledním tažení. Příčina obtížného rození se ukázala až když bylo v porodních cestách vidět první jehně - rodilo se úplným koncem pánevním, tj. vidět byl jen ocásek a zadeček, nožka žádná. Nebyl čas na konzultaci s odbornou literaturou či vševědoucím internetem, jehně se podařilo jemně vybavit bez repolohování (které mi přišlo jako riskantnější zásah do běhu porodu). Upozorňuji, že je to postup velmi nedoporučeníhodný, při poloze koncem pánevním je potřeba zadeček jehněte jemně zatlačit zpátky a uvolnit/vytáhnout zpod něj zadní nohy jehněte. Jehně by se mělo šetrně vybavit (v optimálním případě to zvládne sama bahnice) co možná nejrychleji, neboť jakmile dojde k přerušení pupeční šňůry, jehně se nadýchne - má-li hlavu dosud v porodních cestách, hrozí mu vdechnutí plodové vody až utonutí. To se naštěstí nestalo a narodila se tak černá jehnička (3,4kg), po které následovala v normální poloze další ovčí slečna (2.9kg). Mno a po ní ještě jeden docela velký rošťák (3.5kg). Andula porodila trojčata v leže na boku, ani mezi porody nebyla schopná vstát a byla tak vyčerpaná, že o mláďata nezačala pečovat. Po porodu jsem ji nechala ležet jen chvíli, pak mi to přišlo špatně, tak jsem ji zvedla. Pomalu se vzpamatovávala a i když zpočátku moc mateřského chování pro nedostatek sil nevykazovala, teď je má všechny tři v choulu a vše se zdá jak má být. O bahnice a jehňata jsme se pak starali až do pozdní noci, dodělávali jsme chouly, kontrolovali, zda jsme všechny mláďata viděli pít mlezivo, přistavovali ta slabší. Ráno při krmení pak bez obtíží porodila druhá dvouletá bahnice Júla (beránek 4,3kg, jehnička 3,8kg). 

Vysílená Andula leží na boku, tlačí třetí jehně, prvních dvou si zatím nevšímá. (To velké černé u jehňat je ležící jalovice Karla. :) 

Andula o něco později v choulu s trojčaty.

Júla olizující svého strakatého beránka.

Během necelých 24hodin sedm jehňátek. A všechna černá! Jehňata bílých matek mají jen na pár místech několik světlých chlupů, jedna jehnička má bílou barvou rozkošně prokvetlé ušiska. Musím přiznat, že pohled na černá fríská jehňátka u bílých matek je nezvyklý, ale snad si malý český rybníček (konečně) zvykne na jinou barevnou variantu tohoto mléčného plemene. Po jižní Moravě a jižních Čechách se černé fríšky množí i tady u nás na severu. Krása.  No uvidíme, jestli bude i nějaké světlé jehňátko ... P.S. Zdá se, že je černá barva při křížení bílá matka-černý otec dominantním znakem. Z 23 severočeských bílých bahnic, o kterých letos víme, že byly připuštěny černým beranem, mají všechny černá jehňata, případně černá jehňata s drobnými bílými znaky (většinou na hlavě). Také na Moravě mají již několik let stejné výsledky. Kombinace černá matka-bílý beran podle několika obrázků, které jsme viděli, dává mnohem výrazněji flekatá jehňata. Samozřejmě je otázkou, jak se křížení různých barevných typů projevuje v dalších generacích (např. jací jsou potomci černé bahnice po bílé matce  a bílého berana atp... ). Dejte vědět, víte-li :).

Fotky budou, až budou lepší světelné podmínky :)

Vaření I.

by Alena 15. března 2013 22:21

Ne, to nevaří vodník Kebule mlhu, ale Hynek javorový sirup. Před pár dny jsme uvařili první letošní várku. Vzápětí se vrátily mrazy a míza přestala téci. Jaro snad přijde příští týden, snad se letos ještě nějaká míza nasbírá.  

Letošní zlepšovák - předehřívání mízy v brutaru a její následné přepouštění do odpařovací nádoby. 

O stavu věcí

by Alena 10. března 2013 22:55

   

No, uklizeno tu moc není, ale je tu veselo ;-). Pusu babičkám a dědům!

Navrtávač děr

by Alena 10. března 2013 21:46

Nene, nepůjde zde o onen zajímavý maďarský film z poloviny devadesátých let, ale o to, jak na javory, aby jste se při navrtávání děr pro kohouty chovali ke stromu co nejšetrněji.

Vhodnou literaturou je především příručka pro severoamerické výrobce javorového sirupu, tzv. North American Maple Syrup Producers Manual, který v angličtině najdete zde, jedná se o vydání z roku 1996. Následná vydání - našla jsem alespoň zmínku o vydání z roku 2006 - jsou zpoplatněna. Najdete-li někde online, dejte vědět.

Předpokládám, že se toho od staršího vydání nezměnilo mnoho, hlavní změnou je asi přechod z kohoutů 7/16" na 5/16", tj. jejich zmenšení z cca 11mm na 8mm (5/16" mají kanadské kohouty, které používáme i my.) a všeobecně větší šetrnost a ohleduplnost ke stromům (např. menší počet kohoutů na strom atp).

Příručka je čtení velmi obsáhlé, zajímavé jsou minimálně informace o historii získávání javorového sirupu, dále pak pasáže o navrtávání, péči o stromy... pěkné jsou i dobové fotografie ... etc, etc ... zkrátka máte-li přebytky volného času a chytlo-li vás právě toto téma, určitě si přijdete na své.

Ve zkratce lze jen doporučit: 

- navrtávejte stromy na svém (či se souhlasem vlastníka), vybírejte si starší silnější stromy se zdravou korunou (žádný z námi navrtaných stromů ani náhodou se svým rozpětím přes 170cm neobejmu, navrtávat můžete samozřejmě i stromy mladší/tenčí, nedoporučuji však navrtávat stromy s obvodem kmene ve výšce navrtávání menším než 100cm), jeden kohout na jeden strom (nehamoňte), vrtejte v místě nad kořenem či pod větví, vrták by měl odpovídat kohoutu (kupodivu), zaklepávejte kohout tak, aby těsnil, ale strom kolem otvoru při zaklepávání kohoutu nepraskl (pevně, ale něžně), další sezónu vrtejte na jiném místě (či na jiném stromě, máte-li takovou volbu).

Zdravý, správně navrtaný strom uvážlivý odběr mízy neohrozí, nicméně navrtání je zásah do organismu stromu. Snažte se být ohleduplní a minimalizovat poškození stromu. 

Článek o tom, jak navrtání ovlivňuje strom najdete zde (v angličtině), na stránkách vermontské univerzity. 

Fotky zajizvených otvorů po navrtání z minulých sezón.

 

 

Byli jsme ...

by Alena 9. března 2013 21:32

... se ve velkoměstě podívat na ty "motace" (jak to nazvala Ema), stihli jsme to pár dní před tím, než výstava skončila. Nadšená spokojenost. 

Navnadilo nás to na další umění .... a už teď se těšíme v květnu pro změnu do drážďanského Albertina.

  Průřez dílem Františka Kupky bylo možné shlédnout v pražskem Salmově paláci.

Enterotoxemie

by Alena 8. března 2013 10:55

Při pátrání po informacích o enterotoxemii ovcí jsem narazila na dobrý a přehledný článek, který v anglickém originále najdete ZDE - na stránkách Colorado State University Extension. Protože je informací o enterotoxemii pro chovatele v češtině nedostatek, článek jsem (byť narychlo) přeložila. Aby text, který bude zajímat nejspíš jen chovatele ovcí, nestrašil v tuto chvíli na první straně našeho blogu, zařadila jsem ho mezi starší příspěvky a najdete ho ZDE.

Na článku mě zaujalo vysvětlení rozvoje onemocnění a možnosti jeho prevence, zvláště v souvislosti s kontrolou množství a kvality krmiva. Ačkoli článek může částečně vyznít příliš pozitivně  pro preventivní očkování, považuji za jeho zajímavější a informativně podstatnější část právě odstavce věnující se ostatní prevenci. Sami bahnice očkované nemáme, s enterotoxemii jsme se dosud u našich zvířat nesetkali, ale dokážu si dobře představit, že kdybychom kvůli enterotoxemii o jehňata přicházeli, očkovat budeme. O vedlejších účincích vakcíny proti enterotoxemii jsem zatím neslyšela ani nikde nic nenašla (na rozdíl od vakcíny proti katarální horečce ovcí/blue tongue), pokud máte nějaké zkušenosti či informace, budu za ně vděčná. 

Mějte se pěkně, úspěšné odchovy jehňat přejeme!

 

Enterotoxemie ovcí, jehňat/Enterotoxemie koz, kůzlat/Enterotoxemia

 

Sladká kapka

by Alena 4. března 2013 22:09

Před pár dny jsme navrtali javory (kleny i mléče). Míza teče zatím pomalu, ale očekáváme, že se v nadcházejících teplých dnech rozproudí naplno. Vařit bychom chtěli koncem týdne.

    

Začínáme pátou sezónu sběru mízy a následného vaření javorového sirupu. Starší záznamy najdete pod štítkem Javorový sirup.

Protože se o domácí javorový sirup (minimálně teoreticky) zajímá stále více lidí a loni došlo dokonce k hromadné objednávce kohoutů, moc by nás zajímaly právě vaše zkušenosti s vařením javorového sirupu. Jde to? Nejde to? Teče to? Chutná to? Vynálezy? Zlepšováky? Tipy a triky? Sem s tím!

Mějte se sladce! 

Karla skotačí - rozdováděná naší hromadnou výpravou na javory.

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů