Domácí mýdlo - recept

by Alena 22. září 2012 22:54

S domácí výrobou mýdla jsme začali už za našeho pobývání ve městě, mýdlo se povedlo, jeho používání se ujalo a jediné tuhé mýdlo, které jsme od té doby koupili bylo žlučové a olivové marseilleské mýdlo na praní a celkem nedávno kostka rostlinného biomýdla, která posloužila k výrobě domácího mýdla tekutého. Nevím, nakolik to vypovídá o hygienických standardech naší rodiny, ale várka tuhého domácího mýdla vydrží veeelmi dlouho a tak se u nás nějaký pátek nemýdlařilo. Až tuhle zmizela poslední kostička a navrch volala Hana, co a jak že to domácí mýdlo a spřádala úžasné tvořivé plány ... tak jsem slíbila recept, a že ho dodám obratem, ale ejhle blog nějak usnul a taky se toho dělo mnoho a mnoho a na mejdlo došlo až před pár dny.

Nebudu se tady obsáhle rozepisovat o druzích mýdel či o principech jejich výroby, takových naučných a poučných webových stránek najdete mraky a musím přiznat, že se mi tohle kompilování a různé kopírování  internetových článků a encyklopedických hesel na další a další stránky a blogy lehce příčí. Mýdlařím chvíli, vím o tom jen to základní co potřebuji a co mi momentálně stačí a funguje. Kdybych byla profesionální mýdlař s dlouhými roky zkušeností, tak se do kázání klidně pustím, ale tak chytří, abychom si něco o mýdlech a mýdlaření vygooglili jsme všichni :). Nebudu se ani příliš rozepisovat o bezpečnosti práce s chemickými látkami (v tomto případě s hydroxidem sodným). Čtěte návody a upozornění, používejte dle vlastního uvážení pracovní pomůcky (rukavice, ochranné brýle), chraňte děti. Máte vlastní rozum a zodpovědnost.

Recept jsem před lety vyčetla v letáku o domácí kosmetice, v poslední verzi trochu upravila, obohatila o kozí mléko, ale uvádím i původní recept zcela základní, to pro ty, kteří by se do mýdla chtěli pustit bez kozího mléka. Opět je cílem vyjít ze základních a co nejjednodušších surovin, takových, které máte doma či běžně seženete.

Budeme vařit OLIVOVÉ MÝDLO S VČELÍM VOSKEM (A KOZÍM MLÉKEM)

potřebujete:

920g (tj.1 l) kvalitního olivového oleje

55-60g včelího vosku (nemáte-li včelstva/tj. vlastní vosk, lze použít svíčku z čistého včelího vosku)

120g hydroxidu sodného (k zakoupení v drogérii)

300ml kozího mléka (dejte zmrazit)

60ml studené vody

(esenciální oleje)

Dále potřebujete 2 větší nerezové hrnce, 2 nerezové kovové metličky na míchání (lze použít i dřevěné), kuchyňský teploměr.

Další nezbytnou pomůckou je forma na mýdlo. Může mít zcela základní podobu dřevěné krabice s vyšupovacím dnem a jednou snímatelnou stranou (ta naše má vnitřní rozměry 25x18cm, výšku cca 10cm), ale použít lze i krabičku z kartonu či tvrdšího papíru, papírové plato na vejce, silikonové formy na cukrátka, případně nějakou silikonovou profi formu na mýdla. Pevné formy (např. různé plastové krabičky, popř. skořápky, přírodniny etc) můžou být zajímavé, ale jsou zároveň problematické, protože z nich hotové tuhé mýdlo bez poškození vyšťouráte jen s velkou dávkou štěstí či/a úsilí. Rozkládací dřevěnou či papírovou formu je potřeba vyložit tvrdším igelitem, aby mýdlo k formě nepřilnulo. Asi by bylo možné experimentovat s vykládáním jiných forem např. mikroténem, ale nezkoušela jsem. Pro začátek si to ale příliš nekomplikujte, nevlastníte-li silikonovou formu, udělejte pěkně staromilsky krájené mýdlové kostky.

Do jednoho hrnce vlijte olivový olej a přidejte včelí vosk. Olej krátce zahřejte tak, aby se v něm včelí vosk rozpustil. Pozor, olej se zahřívá velmi velmi rychle (a horký olej může být nebezpečný). Olej nechejte vychladnout na teplotu 55°C.

Do druhého hrnce nalijte vodu, do ní vložte zmrazené kozí mléko a pomalu a opatrně nasypejte hydroxid sodný. Pozor, hydroxid sodný v kontaktu s vodou uvolňuje velké množství energie, směs může být (velmi) horká a navíc vznikají výpary, kterých byste se neměli nadýchat. V případě použítí zmrazeného kozího mléka je tato reakce mírnější. Nechejte směs hydroxidu a vody (+mléka) vychladnout na 55°C (popř. dle potřeby dohřejte).

Většina otáčení při výrobě tohoto mýdla spočívá v úsilí o současné dosažení dané teploty v obou hrncích, chlazení a přihřívání ... ale někdy to vyjde hned napoprvé :).

Jakmile se vám podaří mít v obou hrncích 55°C, přilijte opatrně směs hydroxidu do hrnce s olejem. Následně mícháte, mícháte a mícháte. Přesněji 45 minut mícháte. Vždycky mě fascinovaly recepty, ve kterých se má takhle dlouho ustavičně míchat. Moc si nedovedu představit, že se u hrnce takhle dlouho trčí. Pravdou je, že míchat je třeba - často a tak dlouho, jak to vydržíte. Nicméně odbíhat lze (pokud se nezapomínáte vracet). Směs oleje a hydroxidu postupně houstne (saponifikuje, tedy zmýdelňuje), až po těch cca 45 minutách začne připomínat houstnoucí puding. (Teď můžete přidat nějaký oblíbený olejíček pro vůni, nicméně samo mýdlo už jemně voní po olivovém oleji a včelím vosku.) Z měchačky mýdlová směs kape pomaleji, díky její hustotě zanechávají kapky či pramínky stékající z měchačky v hrnci stopy - anglicky mluvící mýdlaři tomu říkají tracing/trace stage, a je to chvíle, kdy lze mýdlovou směs nalít do formy. Ve formě je mýdlo z tohoto receptu potřeba nechat cca 48 hodin. Poté ho můžete opatrně z formy vyndat a rovněž opatrně nakrájet velkým nožem na požadovaný formát. Nenechejte se vyvést z míry tím, že je mýdlo zatím relativně měkké a křehké. Máte-li silikonovou formu (tj.nebudete krájet), nechala bych mýdlo ve formě déle, aby detaily dobře zatuhly a při vyklepávání se nepolámaly. Nakrájené mýdlové kostky je před použitím potřeba nechat přibližně 3 týdny zrát na suchém místě.

Mýdlo je béžově zelenkavé. Chcete-li mýdlo mramorované, barevné, s bylinkami, otrubami, kořením ... všechno jde ... vyřádit se můžete už při druhé várce. Tohle je jen začátek :).

 Základní recept na mýdlo bez přidání kozího mléka:

920g (1l) olivového oleje, 55-60g včelího vosku, 120g hydroxidu sodného, 360ml vody (tj. nahraďte mléko vodou), houstnutí 45min, ve formě 48hod, zrání 3 týdny

Upozorňuji, že budete-li experimentovat s ingrediencemi (něco vynechávat či např. používat jiný druh rostlinného oleje či jejich směsi), mohou se měnit i poměry váhy olej/hydroxid, teploty, při kterých se olej s hydroxidem míchá, doba houstnutí mýdlové směsi, a doby tvrdnutí ve formě i zrání hotového mýdla. Pro začátečníky je tedy nejvhodnější postupovat podle ověřených receptů, na internetu běžně dostupných.

Takže hodně zdaru s prvním mýdlařením!

Střípky

by Alena 5. září 2012 22:55

 

  

  

 

Poznáte?

by Alena 5. září 2012 22:50

   

  

Příští rok hodláme vyzkoušet :).

IX. a X. biobedýnka 2012

by Alena 5. září 2012 22:29

Pro úplnost složení letošní deváté a desáté bedýnky.

v deváté bedýnce: 

naťový celer

cuketa

patison

polní papriky

polní rajčata

cibule

červené brambory

jablíčka

petrželka

v desáté bedýnce (foto zítra): 

dýně hokkaido

patison

cuketa 

cukrový meloun

červené brambory

mrkev

polní papriky

polní rajčata

jablka

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů