Vejce

by Alena 30. března 2012 22:51

.: "Iam giving all my eggs in one basket ... " ... jsou tam ... tak držte palce!

Chléb ... a hry

by Alena 27. března 2012 22:28

Došlo biožito od drahého K.T. Pokukuji po našem zelenajícím se ozimu, těžko říct, zda z něj něco bude. Není tedy zatím co mlít, nezbývá, než péct náš každodenní z žitné chlebovky od Majky. A ejhle, smícháte-li kvalitní kvásek, hladkou bílou pšeničnou biomouku T700 (Mlýn Klíma, Křesín-Libochovice) a dodanou žitnou mouku (bohužel bez specifikace), získáte ... Šumavu. Nevím, nakolik je to výsledek žádoucí, ale koneckonců znám pár případů, kdy závislost na chuti klasické Šumavy odradila od pravidelného domácího pečení. Trochu jiný chleba, než ten dosavadní celozrnný, ale spokojenost plná.

Kyne krásně, při pokojové teplotě (tj. 17°C ;)), tomu odpovídající dobu tj. cca 8hod. Celková doba hnětení asi 4min. Celková doba přípravy asi 10min. 

     

Všechno začíná kvést, vrací se tak myšlenka nafotit místní herbář ... ale víte jak, to mám každoročně a nakonec to nestíhám ... Tak alespoň pár fotek z jedné místní větší bledulové lokality ...

   

A co že jsme ještě dneska dělali? Hmmm, hráli na skřítky, co jedí třešňový koláč a pijí zelené pitíčko ;) ...  Jedna z lepších her, zvlášť, když při tom můžete polehávat na sluníčku.

Objednej si kohouta - můžete se přidat

by Alena 26. března 2012 20:52

Protože se nám množí a hromadí dotazy jak, kde, kdy, proč a zač objednati kohout(a) na sběr javorové mízy a my jsme zásobeni, tj. sami si nedoobjednáváme, ráda bych vás odkázala na Vojtěcha.  Ten shromažďuje objednávky, aby následně (asi v průběhu května) objednal. Ušetří (protože rozpočítá) se tím poštovné. Zájemci, prosím, obracejte se přímo na Vojtu, na E-mail: vojtech@biostatek.cz 

Kohouty jsou kvalitní, přímo z Kanady, cena tuším někde kolem 5 dolarů za kousek. 

 

Malované hory - setí a semenaření

by Alena 24. března 2012 23:05

Jeden z posledních příspěvků k tématu kukuřice. Slibuji :). Stručné instrukce k setí a případnému semenaření. 

Semena, těm z vás, kterým jsem je slíbila, pošlu počátkem dubna. Díky za trpělivost!

   

 

Kukuřice Malované hory:

Vysévá se v období  cca mezi 1. a 5.květnem přímo do půdy.

Řádky cca 90cm od sebe, 3 semínka na stopu, tj. cca 10cm od sebe.

Kompost ano. Čím lépe se postaráte, tím lépe, samozřejmě. Ale všeobecně jsou Malované hory poměrně nenáročné.

Semeno zasejeme cca 3cm hluboko, přihrneme.

Vhodným útvarem vysazovaného pole je co nejlepší čtverec – rostliny jsou si oporou, opylí se, vytvoří si vlastní mikroklima. Tj. vyhněte se pěstování v samostatné dlouhé řadě (či dvou).  

Když mají rostliny cca 15-20cm, vyjednotit - 1 stopa 1 rostlina.

Pozitivní selekce – tj. nechat ty hezké, i když jsou hned vedle sebe - udělat prostor po stranách.

Když je kukuřice po kolena, přihrnout, zabrání se tím vyvracení.

Není třeba zalévat. (To jen kdyby vás to napadlo.)

Plečkovat je prima.

Tři sestry? Zkuste, musíte-li, ale v našich podmínkách smíšené pěstování fazolí, dýní a kukuřice příliš nefunguje, spíše nedoporučuji. Zasaďte dýně a fazole po okrajích kukuřičného pole, sestry si alespoň popovídají ;).

 

Základy semenaření:

Semenaření je poměrně složitá záležitost, níže jen základní pravidla pro ty z vás, kteří mají nutkání se do toho sami pustit. Zdrojů na internetu i literatury je dost, neváhejte a poučte se! :)

Všeobecně doporučujeme, abyste si semena obstarali od pěstitelů s co největší pěstební plochou (tj. velkým množstvím rostlin), u kterých předpokládáte, že dbají na základní šlechtitelské zásady.

Tady upozorňuji, že veškerá semena Malovaných hor, která lze získat zdarma od nás, pocházejí od Aleše Heulera. My sami Malované hory nepěstujeme, experimentujeme s odrůdou Dwarf, která je menší a má ještě kratší vegetační dobu.  Semena odrůdy Dwarf nezasíláme.

Chcete-li si nechat semena pro další výsev, minimální výměrou, na které byste měli kukuřici pěstovat,  jsou 1-2 ary.  Zcela minimální množství pro zachování genetické rozmanitosti je 200 rostlin.

Všechny druhy kukuřice se vzájemně kříží. Kukuřice se opyluje větrem, pyl je lehký a dokáže překonat velké vzdálenosti. Doporučuje se odrůdu izolovat na vzdálenost 3km od jakékoli jiné plochy osázené kukuřicí. Kukuřice geneticky velice rychle degeneruje. Při nevhodném semenaření může dojít k znehodnocení odrůdy již během jedné generace. Tj. ze semen vzejde kukuřice s jinými vlastnostmi (nejde jen o barvy, ale především o vegetační dobu, vzrůst rostlin, výnosy (tj. počet palic), nároky na půdu etc). Nehrozí jen případná kontaminace konvenčními druhy z velkých polí, ale i kontaminace byť několika hobby kukuřicemi jiné odrůdy (cukrová etc), kterou máte o záhon vedle ...

Kromě izolace prostorové lze využít i izolaci časovou (např. pokud vámi pěstovaná odrůda kvete dříve/později než ostatní ).  Problém jak zjistit a zabezpečit.

Na semenaření bereme palice z prostřední části pole (vhodné je vynechat 4 řady ze všech stran pole), z rostlin, které mají (alespoň) 2 pěkné klasy.  Klas musí být zralý, dlouhý, pravidelný, nedeformovaný (krut řad semen, různě velká semena).  Vhodné je při selekci upřednostňovat dobře se loupající klasy (symetrické řady). Dobré je zachovat co možná nejširší zastoupení barev, včetně dodržení poměru. Z naší krátké zkušenosti s Malovanými horami v Čechách se zdá, že mimoděk dochází k selekci (a tudíž k dominanci) některých barevných kombinací, s převládající tmavě červenou barvou. Některé barvy, které se u Malovaných hor v zahraničí vyskytují, jsou v Čechách chybějící či raritní (odstíny modré, zelené, oranžové).

Z klasů vybraných na semena odstraníme několik horních i spodních řad semen (hlavičky a patičky), tj. ponecháme střední část klasu s pravidelnými, stejně velkými semeny.

Sebraná semena ze všech palic důkladně promísíme, abychom předešli výsevu semen z omezeného množství klasů.

 

Tak ať vám to roste!

Dnes

by Alena 24. března 2012 21:16

.: zasila jsem bazalku, bazalku, bazalku a bazalku (taky nějakou vytrvalou majoránku, estrangon a chřest ... hmmmm)

.: jsme jarně unavení

.: dobahněno ... poporodní matematika 5+2 ... je beránčí rok, měli jsme celkem šest beranů a dvě jehničky, jeden pidiberánek už je bohužel v Pánu, tak to někdy chodí ...

.: prohlídli jsme včely

.: je tu nějak rozestavěno

.: v našem plánu na osm týdnů dopředu jsme o dva týdny pozadu ;) ... ale zase děláme spoustu věcí, které na plánu nejsou ... asi to nějak neumíme, s tím plánováním

.: zítra se bude, líhnout všude! ... tedy zítra to teprve nastartujeme

.: noc bude o hodinu kratší, to budeme ráno ještě o něco překvapenější rodiče ...

.: cože? že se blíží Velikonoce? kraslice? tradice? to se nějak stihne ... 

A dnešní foto miš-maš!

    

 

Trpělivost s dříny

by Alena 22. března 2012 23:15

Na plodový den jsem vysela spoustu stratifikovaných dřínových pecek. Zatím pouze některé druhy, které máme k dispozici, především velkoplodý Kasanlaker (z Bulharska přes Německo), žlutý Jantar, Wald., a nespecifikovaný raný výběr. Uvidíme, zda vyklíčí a jak se semenáčům povede.

  

 

Semena klíčí až po roční stratifikaci (máme za sebou), semenáče pak plodí od 5-6 roku. Takže to chce trpělivost. Trpěliví zájemci o budoucí semenáče se mohou hlásit ;).

Nové české cukrovarnictví

by Alena 22. března 2012 22:35

Protože se mnoho z vás přidalo k Vojtově akci "objednej si kohouta" a i z jiných odezev to vypadá, že brzy nebude v Čechách domácnost, která si nebude vařit vlastní javorový sirup, rádi bychom vás vyzvali k tomu, abyste zůstali v kontaktu a podělili se o své (budoucí) zkušenosti.

Zajímalo by nás především jakou mízu sbíráte (různé druhy javorů a jejich přibližné procento cukru v míze tj. výtěžnost), jaké používáte vybavení, triky, fígle, zlepšováky. V jakém období a jak dlouho mízu sbíráte (tj. kdy a jak moc to teče - hlavně ve vztahu k denním a nočním teplotám). Na čem vaříte, kolik toho na konec máte (nestyďte se za svých pár deci), jak a čím filtrujete, jak skladujete, a samozřejmě recepty (nikoli ty, které se dají někde vyhledat, ale ty, které jste opravdu vyzkoušeli).

 

Sedimentace popele ve zbytcích vyvařeného sirupu. Krystaly javorového cukru. Sedlina v láhvi (1l) po filtraci sítem 80μ.

Rádi v rámci našich možností a znalostí poradíme, starší články o javorovém sirupu na našem blogu najdete pod štítkem Javorový sirup

Cukrovarnictví zdar!

White Gypsies

by Alena 22. března 2012 22:15

  

Jsme špinaví, neznačkoví, barevně nesladění, 

nečesaní a vůbec neadjustovaní. 

Válíme se venku. 

A jsme šťastní.

   

  

To jsou oni

by Alena 18. března 2012 22:46

 Pár večerních portrétů těch, kteří se s námi podělili o svoji sílu. Děkujeme.

   

  

Javory - letos naposledy

by Alena 18. března 2012 22:26

Třetí a poslední letošní vaření javorového sirupu. Mízotok už pomalu ustává, teplé počasí delšímu skladování mízy nesvědčí a koneckonců jsou všude kolem i jiné věci na práci než zdlouhavé vyváření kapaliny za účelem získání sladkého moku. 

 Večer jdeme pro mízu naposledy a vyndaváme kohouty.  

   

Tak zas příště. 

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů