Semenářské setkání únor 2012

by Alena 29. února 2012 23:05

Málem bych zapomněla napsat alespoň několik vět o víkendovém semenáři.

Setkáním ve Valči se završilo kukuřičné téma - kukuřice se tentokrát kromě jiného především zpracovávala. Za zázemí děkujeme ještě jednou Lence a Vojtovi, za péči Klosterzimmernským.

Tempo semináře bylo pozvolné a dávalo dostatek prostoru pro rozhovor se starými známými i nově známými. Tak to má být. Kdekdo fotil, určitě budou k dispozici i nějaké více profi fotky, prozatím se musíte spokojit s těmi mými :).

Ale ke kukuřicii: 

Kukuřice se nejprve pomocí vápenného mléka nixtamalizovala, tj. zbavovala vnější tuhé slupky obalující semena. Díky tomuto procesu je kukuřice stravitelnější a tedy nutričně hodnotnější. Nixtamalizovaná zrna se ručně mlela (na mlýnku, popř. drtila na kameni) a ze vzniklé kašovité hmoty (opravdu jde spíš o takovou instantní kaši ;) se na veliké plotně připravovaly tortilly. Následovaly plněné tamales balené do kukuřičného šustí, v neděli pak quesadillas. Průběžně kukuřičné krekry, sušenky, polentový koláč se sýrem a ráno vydatná kukuřičná kaše na sladko i slano. Recepty dodám. 

V neděli se z předem vybraných klasů dále selektovala semena pro další výsadbu.

Proběhlo i setkání wwooferských farem, méně času než by si zasluhovala dostala diskuze o faremním semenaření ostatní zeleniny. 

Otázkou zůstává, kdo po Alešovi s jeho zkušenostmi s kukuřicí převezme pomyslné žezlo, a jakému hlavnímu tématu se bude věnovat příští semenářský seminář. Nechejme se překvapit, něco se najde. :)

 

Prosím ty z vás, kteří mě v průběhu roku kontaktovali se žádostí o semena kukuřice Malované hory, aby se ozvali ZNOVU, semena pro vás mám, zašlu poštou. 

Semenaření - kniha

by Alena 28. února 2012 13:50

Bude-li někdo místní mít zájem o knihu o semenaření, máme k dispozici dva výtisky publikace Pěstujeme si vlastní semínka, kterou vydal Gengel. Jedná se o druhé, upravené a rozšířené vydání. Kniha má 128 stran, a nabízíme ji za 160Kč (včetně poštovného). Pokud jste z dáli, knihu koupíte i na gengeláckých www stránkách . Jedná se, dle naší znalosti, o nejpodrobnější publikaci o semenaření v českém jazyce. O semenaření zřejmě budou i nějaká skripta, ta se k nám ale ještě nedostala. Z anglických publikací se nám osvědčila kniha Seed to Seed od Suzanne Ashworth (viz sloupec Knihovna, vpravo dole na blogu). Budeme rádi za jakákoli doporučení další literatury.

Javory 2012

by Alena 27. února 2012 23:55

 Připravit, ke startu, pozor, teď! Naše čtvrtá javorová sezóna začíná. Tečou mléče i kleny. V nadcházejících pěkných dnech nasbíráme a pak začneme vařit. K tématu javorového sirupu a technice získávání mízy nic dodávat nebudu, psali jsme tu o tom už mockrát. Pokud také zkoušíte, tak něžně a ať to kape!

 

Javorová míza je lahodná i čerstvá. Strom ji posílá svým rašícím pupenům. My našim rašícím dětem.

 

Vrba 2012

by Alena 27. února 2012 23:16

A co by to bylo za zimu, kdybychom se nevěnovali vrbě :). Jak jsem psala loni, o vrbu se tu staráme od roku 2008 . Protože jde o velmi starý strom, byly letošní úpravy spíše kosmetické. Pruty na pletení letos budeme muset shánět jinde. (Nějaká doporučení?) Na námi před pár lety nově vysazené vrbě jsme založili babku. 

 

Podle starších záznamů vidím, že se ve stejnou dobu dělá přibližně totéž, I tentokrát jsme kontrolovali včely, napjatě čekáme na první jehňátka (ještě chvíli, jo?), venku taje, ale zima ještě neodešla.

Tučňáci a lyžníci

by Alena 22. února 2012 08:10

Po mnoha letech opět na lyžích. U sousedů. Bardzo dobre. Počasí pěkné, vystřídali jsme se, užila si to i Ema. Tak třeba zas příště.

Semena - prosba

by Alena 20. února 2012 13:44

Pokud někdo doma máte semena okurky Mělnická či jiné NEhybridní nakládačky, moc bych vás chtěla o pár semen poprosit. Vyměníme za něco, co třeba sháníte vy. :) Jedete-li na seminář o semenaření, můžeme předat tam, jinak např. poštou.

Díky a pěkné tušení jara!

Minulý týden

by Alena 20. února 2012 12:59

Nějak to letí. A dokumentace vázne :).

Užívali jsme zimy. Byli jsme u K.T., seděli, povídali, snažili se načerpat znalosti a zkušenosti, jedli dobrý chleba, plánovali. (A viděli příbuzné naší Karličky ;). Nakoupili jsme sadbovače, které by měly vydržet několik sezón, a následně do nich zaseli papriky. Jedli jsme masopustní koblihy. Řešili jsme včely, včelaření a dětské včelařské exkurze, které nás na jaře opět čekají. Připustli jsme všechny ramličky - s vyhlídkou březnových králíčat. A mnoho dalšího ... :)

Péče o paznehty

by Alena 20. února 2012 11:27

Ovce/Kozy/Péče o kopyta/Péče o paznehty/Pack goat/Goat packing

Tento příspěvek píšu při příležitosti předjarního ošetření paznehtů našich čtyřnohých sudokopytníků (s výjimkou jalůvky Karly). Nejsme veterináři ani profi chovatelé a to, co tady uvádím, je jen záznam skoro čtyřleté zkušenosti s ovčíma nohama.

Ať už máte doma ovce nebo kozy, ať už je chováte pro užitek či radost (ideálně v kombinaci), je potřeba pečovat o jejich kopýtka. Pack goat, neboli koza turistická, není žádnou výjimkou, spíše naopak, problémy s nesprávným postojem/chůzí, způsobené zanedbáním péče o paznehty, jsou u kozy, od které očekáváte společnost na výletech, zásadní komplikací. Pack goat potřebuje ošetření paznehtů mnohem častější, protože musí mít nohy v pořádku. Ale ponechme goat packing stranou a podívejme se na paznehty u ovcí a koz všeobecně.

Ošetřovat se má alespoň dvakrát ročně, po zimě, kdy jsou zvířata ustájena na měkké vysoké podestýlce, a na podzim ke konci pastevní sezóny. Záleží na dispozici plemene ovcí/koz, které chováte, ale nespoléhejte na to, že venku chovaná zvířata si paznehty nějak sama obrousí. Nám se to u východofríských ovcí a českých koz vůbec nepotvrdilo. V zimě jsou zvířata ve stodole, kde je samozřejmě země s nastýlkou měkkčí a vhlčí než venku, ale ani na pastvinách není dostatek kamenitých ploch a tak je co stříhat a upravovat i po létě. Profesionální střihači ovcí většinou při stříhání vlny péči o nohy vašich svěřenců poskytují, osobně ale považuji za vhodné ostříhat nohy také hned po zimě a na jarní stříhání vlny nečekat. (České kozy se navrch nestříhají, takže u nich ani není na co čekat.) Přerostlé paznehty se všelijak kroutí, tlačí na prsty, uzavírají v dutině pod paznehtem špínu, která hnije a od ní následně hnije i pazneht. Může dojít k menší či větší deformaci končetiny, zvíře může nesprávně stát, kulhat, trpět bolestí i stresem, následně hubnout etc.

Zvířata ustájená na tvrdém (tj. např. na betonové podlaze) mají s přerůstáním paznehtů potíže také, rohovina je stimulována k zvýšenému růstu a dojde-li k deformaci paznehtů a následně ke špatnému postoji, trpí zvíře na tvrdém stání více než ve vysoké podestýlce.

Takže neváhejme.

Pomůcek nabízí různí prodejci mnoho, najdete různé nůžky, nože (velké, malé, pravé, levé), rašple etc. Nám se osvědčily nůžky švýcarské značky Felco, dobře se s nimi pracuje, jsou ostré a vydrží. Nože jsou asi taky fajn, ale nejsem příliš zručná, takže mi nůžky vyhovují více. Struhátko na patičky nemáme, ale uvažujeme o tom, že si ho pořídíme.

Postup je poměrně snadný. Ovce lze posadit na zadek a pak je stříhání jednoduché, ale ve dvou osobách lze ovci stejně dobře ostříhat i ve stoje (jeden drží ovci, druhý stříhá). Kozy se stříhají ve stoje, posazovat jsme je nezkoušeli :). Přední i zadní nohy zvedáme a ohýbáme směrem dozadu. S nůžkami je vhodné stát čelem k zadku zvířete - při stříhání předních nohou, při stříhání zadních nohou vzadu zády (svými) k zadku (zvířecímu). Lépe se totiž stříhá špičkou nůžek ke špičce paznehtu, s nožem to může být jiné. Stříhejte opatrně, postupně, až do dosažení ideálního tvaru. Je-li příliš přerostlá či deformovaná patička, stříhejte opatrněji, než na nehtové části. Stříhání můžete také rozložit do několika fází, mezi jednotlivými kroky vždy několik dní počkat. Pokud se objeví světle růžová tkáň, rozhodně dále nestříhejte, i kdyby kopýtko ještě nevypadalo jak by mělo. Počkejte, cévky se za několik dní zatáhnou a můžete v případě potřeby stříhat či rašplovat dále.

Správně by pazneht měl mít takový tvar, který uvidíte u čerstvě narozených mláďat. Patička je v rovině s přední částí paznehtu, spodní okraj paznehtu je přibližně vodorovný s nehtovým valem/lemem (hranicí mezi srstí a nehtovou částí kopýtka).

Na fotografii kopýtko několik dní starého beránka.

Nejlépe asi zdokumentuji úpravu paznehtu obrazem.

Typicky vypadá přerostlý pazneht takto: 

Pazneht po prvním stříhání:  Stříhat by zde šlo ještě o něco více - po stranách okraje a případně i špička, ale protože šlo o střih radikální, bylo necháno takto.

Zimní radosti

by Alena 13. února 2012 21:46

Mrzne a ledový sněhový poprašek létající od koňských kopyt a lyžin saní nám létá do obličeje. Krajina kolem ubíhá a nám je dobře.


    

 

Nové technické zázemí blogu

by Hynek 13. února 2012 20:48

Dnes jsme po delším uvažování přešli na nový blogovací systém, předchozí byl už přece jen trochu zastaralý a nebylo v něm možno dělat ty úpravy, které jsme chtěli.

Prosím omluvte tedy nějakou dobu než vychytáme všechny mušky.

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů