.

by Administrator 31. ledna 2011 21:33

Jsme zpátky z pěkného a zajímavého výletu za přáteli do komunity v Klosterzimmern. Usadíme se zase doma a dáme vědět jak jsme se měli a co se u nás nového děje.

Po indicku

by Administrator 26. ledna 2011 21:51

Před pár dny se Emě zalíbila kuchařka zakoupená kdysi v jídelně hnutí Hare Krišna (tuším především kvůli barevnému obrázku na přebalu), a tak jsme se nechali inspirovat.

Nápoj z vody, medu a kiwi, chlebové placky čapátí,  polévka khara mung dál - v našem provedení ze žlutého hrachu, a nakonec odskok ještě více na východ - thajské nudle s masem, pórkem a mrkví. Příjemná změna.

Pleteme

by Administrator 24. ledna 2011 22:12

K pravidelným kontrolám jsme usušili a odeslali vzorky měli. Roztoči se nehemžila, takže doufáme, že podobně pozitivní bude i zpráva z Výzkumného ústavu včelařského v Dole.

Hynek neváhal a pustil se do svého velkého košíkářského projektu - pletení koše na trávu/seno. Postup byl rychlý, výsledek téměř profesionální :). Snad koš dlouho vydrží a bude dobře sloužit.

A výsledek tady:

Já jsem se s podobným zápalem (ale řádově nižší rychlostí) pustila do dlouho odkládaného pletení. Začala jsem při zemi, pletu svetr dětský, snad někdy nějakému našemu dítěti bude, zatím netuším, zda bude na dítě půlroční či šestileté :)). Ale nepředbíhejme, jsem zatím u řady osm, každé oko jiné ... snad se na dětském pokusu trochu "vypletu" a zamýšlený další svetr (pánský) už bude o něco úhlednější ... Jsem vděčná za základní příručku od pletařské ikony Elizabeth Zimmermann, snad zvládnu něco uplést nejen bez slz, ale také bez ztráty důstojnosti.  Za současné asistence Emy a kocoura Metoděje se však plete všelijak :). Kniha Knitting Without Tears byla součástí úžasného vánočního dárku, který jsme si nadělili, a který nám přišel poštou před pár dny ... ňamy, knížky! ... tak u nás zas chvíli bude co číst a prohlížet.

  

A aby se nabažila i duše jedlíkova (nejen čtenářská), tak povidlové buchty na závěr.

Recept obdobný na mnoha místech Interntu, tedy s klidem přepisuji:

1kg hladké mouky, 200g cukru krupice, vanilkový cukr, 200g rozehřátého tuku (máslo, hera ...), 1 kostka droždí (cca 40g), špetka soli, 2 žloutky, 1/2l mléka. Z trochy vlažného mléka, 1-2 lžic cukru a trochy mouky + droždí připravíme kvásek, necháme chvilku kynout. Smícháme zbývající mouku, cukr, tuk, žloutky, vlažné mléko a nakynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme kynout 45-90min. Lžící ubíráme těsto, tvoříme "balíčky" plněné povidly, pokládáme do vymazaného pekáče spojem dolů. Jednotlivé buchty je vhodné potřít ze stran rozehřátým máslem, lépe se poté oddělují. Pečeme v předehřáté troubě na cca 220°C do zlatova, hlídáme.

Hlava na čepici

by Administrator 20. ledna 2011 21:25

Už nějaký pátek se u nás plánuje zhotovování teplých čepic/ušanek z králičích kůží. Uháčkovala jsem ze zbytku vlny čepici podle vzoru na Ravelry, dodělala jí uši a poté dlouho otálela s dalším krokem, totiž s ušitím (a následným všitím) kožešinové části. Včera večer jsem se ale rozhoupala a protože se zima vrací, střihla jsem do toho. Následovala příjemná a jednoduchá práce s vyčiněnou králičí kůží, která se výborně prošívá i obyčejnou jehlou, je jemná, ale netrhá se. Mnou sešitá králičina vypadá trochu jako neumělá budoucí čutací meruna, trochu jako kus hlavy z Frankensteina, ale až se všije do háčkované části, bude snad ok :). Jsem připravena na to, že v téhle čepici budu mít hlavu velikou jak pátrací balón a určena bude pravděpodobně jen do arktických mrazů, ale počkejme, až ji ozkouším, třeba budu nadšená a nesundám ji až do další oblevy...

   

Zbývá kožešinovou část všít ...

Dnes

by Administrator 20. ledna 2011 21:12

Dnes jsme sklidili výbornou růžičkovou kapustu. Zazimovali (nebo pohřbili) do kompostu nalezeného zraněného hada - malou užovku obojkovou. Zaklidili z okolí domu to, co nemá (znovu) zapadat sněhem. Zasadili ve sklepě vrbové řízky do vlhkého písku (alespoň částečně v souladu s Výsevními dny). Přinesli ze zahrady do sklepa květináče a hlínu, aby vše bylo po ruce pro únorový a březnový výsev semen. Postavili pár sněhuláků. Dojeli pro mléko a udělali jogurt. Nestihli dalších osm položek ze seznamu :).

Včera jsme namleli kukuřičnou mouku z darovaných barevných klasů. U L. jsme ochutnali domácí tortilly a výbornou polévku s polentovými knedlíčky, brzy snad vyzkoušíme i doma.

Také procházíme loňské osivo, prohlížíme nové i staré katalogy semen, sníme a plánujeme.

A jsme moc vděční, že naše kropenky díky oblevě a několika "jarním" dnům opět začnají snášet. Předevčírem tu ale byla zřejmě kuna a hned je bohužel o slepičku méně ... musíme dávat pozor, na jaro plánujeme postavit pro slepice výběh a zcela volně je pouštět jen tehdy, jsme-li okolo.

Naslizeno

by Administrator 19. ledna 2011 17:42

Po dlouhé době jsem se pustila do výroby mýdlového slizu, ekologického pracího prostředku, který na rozdíl od tzv. mýdlových ořechů i pere. Zastáncům mýdlových ořechů musím na rovinu přiznat, že jsem mýdlové ořechy sama nezkoušela a informace o nich jsem získala například v tomto zajímavém článku v Ekolistu.

Vzhledem k tomu, že se u mýdlového slizu jedná o kombinaci sody a mýdla, jsou prací schopnosti předpokládatelné a šetrnost vůči životnímu prostředí neodiskutovatelná. Bavit se tedy můžeme o různých jiných ohledech, jako zářivost prádla, jeho měkkost a vůně (zkrátka to, co si pamatuju z reklam na prací prášky jako středobod života moderní pradleny či pradláka), případně o ceně mýdlového slizu (nízká) a pracnosti jeho výroby (sliz nelze běžně koupit).

Návodů na výrobu mýdlového slizu najdete na netu velké množství, v podstatě vycházejí ze stejného množství mýdla  a sody, naředěného vodou (obvykle 250g/250g a 10l vody). Používá se jádrové mýdlo, případně jeho lepší obdoba marseilleské mýdlo z olivového oleje, které lze koupit i u nás, v některých obchodech s přírodními produkty/zdravou výživou. Je sice dražší, ale namísto palmového či jiného tuku obsahuje olivový olej (72%olivového oleje, 7% sody, 1% soli a vodu, ve své základní verzi není barveno ani parfémováno). Doporučuje se na praní i na mytí citlivé pokožky. Samozřejmě je nejvýhodnější koupit si ho v zahraničí či si ho nechat přivézt jede-li někdo známý kolem.

Mýdlo se nastrouhá, nasype do dostatečně velké nádoby (kyblík), rozmíchá v horké vodě (nejprve třeba 2-3l), poté se dolije voda do 10l a přimíchá se soda. Nějakou dobu to slizovatí, také v závislosti na teplotě vody. Já jsem ráno našla v kyblíku sliz dost tuhý, stála mi v něm vařečka, ale šel rychle dobře rozmíchat.

Mýdlo jsem měla velké, 600g, použila jsem zatím jen polovinu, získala tak jsem 12l slizu, který jsem rozlila do plastových nádob.

(Dole láhve od tekutého pracího prášku Ecover - ten funguje docela dobře, rozhodně lépe, než sypký prášek stejné značky (se kterým jsem spokojená nebyla), nicméně je poměrně drahý. Od Ecoveru používám i "jar", čistič na WC, univerzální prostředek na podlahu  - vše poměrně drahé, ale vydrží leta, takže mi to ani nepřijde ... a ještě tablety do myčky, i u nich je cena vysoká, ale ze zkušenosti do myčky stačí tablety půlka a nemyjete-li nevypláchnutý pekáč od bůčku, tak spokojenost s kvalitou velká. Taky se značkou Frosch jsem moc spokojená, dost mě mrzí, že jejich tekuté prášky na praní nejsou u nás běžně k sehnání, kromě toho, že jsou ekologické, jsou v Německu i levné a vyhrávají testy pracích prostředků..., u nás seženete alespoň různé jiné čističe od Frosche, což je dobře, drahé nejsou a čistí dobře.)

Jo a proč to všechno? Proč že má smysl strouhat nějaké mýdlo a míchat ze sodou jako v pravěku? A nebo kupovat drahé ekologické prostředky?

Nechci se pouštět do žádné polemiky o smyslu chránit životní prostředí, řeknu tedy jenom tolik, co se mě (a těch kolem) týká nejvíc. Kateřinky jsou městskou částí bez vodovodu a bez kanalizace. Z toho vyplývá, že každý z nás tady, na kopci či pod kopcem, má nějakou studnu, mělkou či hlubokou a taky někam vypouští to, co doma z vody "uvaří" ... od splašků, po špinavou vodu z umyvadla, myčky, pračky etc ... do vyvážené žumpy (s nebo bez tradičního trativodu) nebo do septiku s čističkou ... ale stejně z toho něco někam teče, žejo. Tj. někam to alespoň částečně odtéká či se to někam vsákne. Čím více jsme "čistotnější" a používáme různou "prima supr účinnou chemii", od gelů do WC, které se dostanou do každého spláchnutí až po různé dryáky slibující domácnost bez jediné bakterie (velmi nebezpečné!), parfemované a různými šílenostmi prošpikované prací prášky, které provoní prádlo, koupelnu a následně sousedovic záhon s mrkví, a prostředky či kosmetiku s takovými často alergizujícíjími či karcinogenními složkami jako jsou např. parabeny - syntetické konzervanty (běžně najdete např. v šampónech, krémech, zubních pastách...), atd, atd, ... tím více zbytky těhle dobrot pouštíme nejen do potoka místním mlokům, ale i do zahrady sousedům - a v delším časovém horizontu i do jejich studen. A pokud nemáte nic proti chemii a myslíte si, že to hlína pěkně všechno přefiltruje, tak tady pořád ještě zbývá ten organický domácí odpad (jojo, myslím tím i lidské výkaly), z kterého vzchází látky pro pitnou vodu také nežádoucí ... A jestli si pořád myslíte, že to není problém, v tak řídké zástavbě, kterou mají například horní Kateřinky, poptejte se po výsledcích testů vody ze studny, někde od půlky kopce níže, jistě s tím už někdo problémy měl (znečištění chemickými látkami se navíc běžně netestuje, tedy můžeme se utěšovat, že se nás netýká).

Takže dělám to pro svoje čisté svědomí, zdravější členy rodiny a pro čistej potok od našeho vývodu z čističky po další chalupu.

Z výletu

by Administrator 16. ledna 2011 20:33

Před víkendem jsme absolvovali sérii velmi příjemných návštěv. Z Valče vedla naše cesta do Krásného Dvora, výlet jsme zakončili v Budyni. Všude byli moc pohostinní, skvěle se povídalo, získali jsme spoustu rad, užitečných informací, nechali se inspirovat. Jsme rádi, že o vás víme. Děkujeme všem a doufáme, že se brzy uvidíme třeba u nás!

 

Trochu nečekaně se naším výjezdem rozšířily naše řady o další členy. I když jsme (jedno) prase v letošním roce na naše hospodářství plánovali, ideálně v dubnu, nějak se to zvrtlo a máme prasátka (dvě) už teď. Maličkatí kříženci kanadského pastevního prasete a prasete vietnamského švihlého divočákem jsou k sežrání, eh, snad se nám to tedy nevymkne z ruky.

Takže tohle jsou Bukvička a Briketka. Zatím je unese i Ema :). Provizorně bydlí v naší chodbě, ano ano, tam mezi koupelnou a ložnicí, kde ještě nedávno býval beran :) ... brzy se ale přestěhují do stodoly (a do chodby si snad jednou dám doma dělaný koberec a na zeď obraz - tedy nebude-li azyl vyžadovat nějaký další zvířecí bližní ...).

Ještě jeden obrázek, jo? Abyste věděli, jak jsou roztomilé ;). A ta príma ohrádka je dětská postýlka. Konečně smysluplnně využita.

Víkend

by Administrator 16. ledna 2011 20:17

Co myslíte? Už? Už?  ... Nenechme se zmást, od pátku tu prý zase máme zimu v plné parádě. Ale ty vykukující bledulky nás navnadily na jaro zas o něco více ...

Víkend byl příjemný, přátelé přijeli, popovídali, pomohli (vykopat Panamský průplav). Počasí krásné jarní, pěkná ukázka toho, jaké to bude třeba zase v březnu :).

Také jsme klasicky vylezli na Kámen, vyhlídka byla báječná, nebe vymetené.

Zvykáme si na nové domácí mazlíčky a oni na nás ... ale o tom ještě vlastně nevíte ... :)

Košíkářské vrby

by Administrator 16. ledna 2011 20:07

Akce vrby pokračuje, od přátel jsme přivezli několik prutů košíkářské vrby, nařezali na řízky, které teď poputují do sklepa do mokrého písku. V březnu poté do země. Snad se ujmou a v příštích letech bude o dostatečnou zásobu proutí postaráno.

Lednové předjaří

by Administrator 12. ledna 2011 08:39

Sníh taje, bílá krása slézá a odhaluje kromě bláta i hromadu práce, která čeká okolo domu, na zahradě a v sadu ...

Tak nás trochu svrbí ruce a je to takové rozpačité, protože se zima s velkou pravděpodobností ještě vrátí. A my vlastně chceme, aby se vrátila, a to co možná nejdřív, ať je ještě čas na plánování a práce uvnitř a ať nás pohled na to, do čeho se musíme zjara pustit, a co nemá smysl začínat teď, ještě chvíli netrápí.

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů