Bedýnka XVI. - poslední bedýnka letošní sezóny

by Administrator 30. září 2010 19:53

                                                                  

v poslední letošní bedýnce jste mohli najít:

brambory

žlutou cibuli

rajčata

petržel

celer

hokkaido

kadeřávek

jablka

oregano

mák

a také dopis na rozloučenou s letošní bedýnkářskou sezónou a instrukcemi pro případ, že byste s námi chtěli příští rok opět bedýnkařit

 

Bedýnka XV.

by Administrator 23. září 2010 20:03

                                                            

v dnešní bedýnce:

brambory

rajčata

kedluben gigant

červená řepa

celer

mrkev

paprika

hokkaido

švestky

máta

Biobedýnka XIV.

by Administrator 16. září 2010 21:56

                                                         

V dnešní bedýnce:

brambory

cibule

mrkev

petržel

červená řepa

rajčata

dýně hokkaido

jablka

Biobedýnka XIII.

by Administrator 9. září 2010 22:17

Dnešní biobedýnka byla laděna lehce do zelené, na obsahu se odráží poslední deštivé studené dny, ale naděje na příchod pěkného babího léta žije :)

                                                                                                                                                

červené brambory

mrkev

petržel

celer

kadeřávek

pórek

polní rajčata

hrušky

Jen pár slov ke kadeřávku, který může být pro někoho neznámý. Jak je zdravý a odkud pochází se dočtete zde, nelekejte se, na ilustrační fotografii je kapusta ;). Kadeřávek lze dusit, vařit, smažit a vařit obdobně právě jako kapustu či špenát. Lze z něj udělat polévku, závitky, karbanátky či zkrátka zeleninovou přílohu k masu. Ve švédském Hallandu a v Dánsku se z kadeřávku připravuje tradiční vánoční pokrm (vánoční šunka s červeným a kadeřávkovým zelím, hmmm ;) ... kdyby to někoho zaujalo - Hallandsk langkål: jeden středně velký kadeřávek, 450g nahrubo nakrájeného bílého zelí, 150ml zeleninového nebo masového vývaru, 15g másla, 50ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, cukr - nakrájené zelí a kadeřávek povaříme cca 20min ve vývaru, až se téměř všechen vyvaří, nemícháme. Na pánvi rozpálíme máslo a zelí s kadeřávkem na něm krátce osmahneme. Odstavíme, přelejeme šlehačkou, podle chuti osolíme, opepříme a ocukrujeme.

Pro ty více konzervativní:

Kadeřávková polévka

2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kurkumy, 1 malý pórek (na kolečka), 1 malá mrkev (na kolečka), 1 malá petržel, 1 malá brambora, bobkový list, 1 lžíce mouky, 1l zeleninového vývaru, nakrájený kadeřávek, sůl, pepř

Do mírně rozpáleného oleje přidáme kurkumu a pórek, poté nakrájenou mrkev, petržel, bramboru, bobkový list. Krátce osmahneme, zaprášíme moukou, za stálého míchání přilejeme vývar. Uvedeme do varu, vaříme asi 15min, přidáme kadeřávek a vaříme ještě asi 5-10min.

Kadeřávek můžete také osmahnout s cibulí a česnekem, odstraňte tuhé části stonků, listy nakrájejte. Smažte cca 10min, podle chuti přidejte sůl, pepř a třeba i pálivou papriku nebo chilli.

Biobedýnka XII.

by Administrator 2. září 2010 14:15

                                                                  

V dnešní bedýnce:

brambory

bílá cibule

polní rajčata

fazolky

špagetová dýně

dýně hokkaido

hlávkový salát

2 papriky

salátová okurka

letní jablka

Dnes jen upozorňuji na výbornou špagetovou dýni. Zkuste ji nezpracovat jako obyčejnou tykev, ale použít jak její jméno naznačuje. Stačí ji povařit v celku v osolené vodě (přibližně 30min), případně rozpůlit a péci na cca 150°C v troubě, poté vybrat semínka a dužinu vyškrábat ze slupky vidličkou. Získáte tak dýňové "špagety", které můžete použít jako netradiční přílohu k masu, nebo z nich udělat třeba salát. Komu už se zajídá hokkaido, doporučuji dýni uložit do spíže či sklepa. Neměla by být ani v přílišném chladnu ani v teple. Skvělé ji zavěsit do síťovky (nebo třeba staré záclony), aby se neotlačila a nezačala hnít. V zimě jako když ji najdete ...

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů