V kuchyni

by Administrator 27. srpna 2010 22:15

Zaujal mě recept na špecle v katalogu sýrařských potřeb. (400g mouky, 3-4 vejce, studená voda, špetka soli - smíchat na tuhé těsto, nastrouhat do vroucí osolené vody, vařit krátce. Prokládat do vyhřáté mísy s cibulkou osmahnutou na másle a 300g sýra více druhů. An Guata!) My měli špecle bez sýra a jako přílohu, sýrové vyzkoušíme třeba příště. Chuťově byly výborné, ale musela jsem se vyrovnávat s tím, že má představa o strouhání špeclí na špeclovém struhadle byla dost naivní :).

                          

Pro Emu byla zlatým hřebem minulého týdne domácí ostružinová zmrzlina z ovčího mléka. První pokus dopadl nad očekávání dobře. A budeme se zdokonalovat ;).

                           

O víkendu se možná pokusíme o ty tuřínové lupínky z biobedýnkového tuřínu. Recept zde. Zatím jsem z tuřínu v kuchařkách našla jen samé podivnosti, kupodivu často na sladko, budu hledat dál. Mějte se pěkně a užívejte pozdní léto!

Minulý týden

by Administrator 27. srpna 2010 21:38

                                                                           

Přibyla k nám Klára. Při příjemném hovoru se pracuje lépe. Nejen ruce navíc. Díky. Základy prodloužení stodoly vyhloubeny, štěrk a písek dovezen. O víkendu na výpomoc Jarek, Ema už se těší.

                                                                           

Mezi vytrvalými slejváky sklizeň ovsa. Sklízíme ho ručně. Primitivní, ale má to něco do sebe, shodly/i jsme se. Zbytek stále čeká na poli, na chvíli sluníčka, na chvíli našeho volného času.

Taky jsme byli na výletě na Olivetské hoře (té místní ;). Spousta hub.

                                                                  

Z lilií vytahány větve. Spousta. Ještě po kalamitě z října loňského roku. V nejbližších dnech úklid skládky a stavba plotu. Za tři týdny přijede Bill a Sarah, těšíme se.

                                                                           

Stále pečeme klasicky chleba. Chutná nám. Na milost jsem vzala starý litinový hrnec. Slouží dobře. Automatická pekárna to má spočítané.

                              

 Každý druhý den se zavařuje. Okurky. Houby. Lečo. 

                                                            

Navoskovali jsme sýry "seniory".

                                                            

Z horního skladiště/mlýnice jsme udělali hostinskou ložnici.

                                                                              

Krmíme včely, paseme králíky. To vlastně ještě nevíte, že máme nové králíky! Devět krasavců, obrů německých/flanderských/belgických ... tak o nich někdy příště.

Biobedýnka XI.

by Administrator 27. srpna 2010 07:15

                                                                

Ve včerejší bedýnce:

brambory

polní rajčata

dýně hokkaido

kedlubna gigant

tuřín

celer bulvový

pórek

letní jablka

Na tuřín jsem koukala trošku překvapeně, o příspěvek níž najdete recept na tuřínové lupínky, zkusím najít ještě něco dalšího, kdo zná nějakou dobrotu z tuřínu, ozvěte se! :) Bedýnka i počasí venku působí tak nějak podzimně, uvidíme, jestli se ještě léto vrátí.

Lupínky z tuřínu

by Administrator 27. srpna 2010 06:53

1 malý tuřín, strouhanka (zkuste z tmavého pečiva), 1 lžíce hladké mouky, sladká paprika, mletý kmín, mletý koriandr, cayennský pepř, sůl, pepř, vejce

Tuřín oloupat, nakrájet na plátky (pokud je větší, podélně rozkrojit na polovinu), vložit do vroucí vody, vařit 3-5min. Vyjmout, osušit. Strouhanku smíchat s moukou a kořením, tuřín. Plátky tuřínu namočit v rozšlehaném vejci a obalit ve strouhance. Smažit ve vrstvě oleje v pánvi či ve friťáku cca 4-5min do zlatova. Podávat s dipem - čatní, salsa, tatarka, jak kdo má rád ...

.

by Administrator 19. srpna 2010 22:13

Hynek spí zatímco já tu vysedávám, čtu a píšu. Ráno ho totiž čeká velká práce s velkou hračkou. Zas tu máme bagr a přistavuje se stodola. Tak držte palce ať to odsejpá.

                                                                              

Taška

by Administrator 19. srpna 2010 22:09

                              

Ve snaze nekupovat dary, ale tvořit něco rukama s myšlenkou na budoucího obdarovaného, jsem se pustila do šití tašky. Asi víte, že nejsem žádná švadlenka, takže to nebylo úplně jednoduché :). Reduce, reuse, recycle, žejo, takže za své vzaly nějaké staré hadry. Výsledkem byla taška. Trochu neumělá, ale autentická ;). Ema to navrch vylepšila obrázkem, takže u nás dobrý a babička to taky zvládla :).

                               

Zajímavé bude dostát předsevzetí vyrábět dary vlastnoručně kolem Vánoc, kdy se to tak nějak nahromadí :). No nic, maximálně všichni dostanete sklenici zavařeného mangoldu ;). Mějte se a sem s inspiracemi na domácí tvoření a dárky...

V kuchyni

by Administrator 19. srpna 2010 21:54

Prší a vůbec už k nám nakukuje podzim, takže se hřejeme u kamen a u plotny :). Aby to nevypadalo, že sem píšu recepty, které sama nevyzkouším, pustila jsem se do dlouho přehlíženého patisonu. Bože, jak se ta věc blbě loupe. Ale jinak úspěch :). Málem jsem ji před snězením nestačila vyfotit.

                           

Taky docela úspěšně pokračují experimenty s kváskovým chlebem (tj. řeším jednu technologickou chybu za druhou, dejte mi pár let a bochníky budou dokonalé ;). Jsem moc ráda, že ten kvásek (zatím) přežil, nese s sebou paměť všech těch chlebů a otisk dobrých hospodářů. Automatická pekárna zatím stojí zhrzena a opuštěna, samozřejmě tuším, že cesta zpět k ní je dost krátká ... uvidíme, jak mi pekařské pokusy vydrží. Na fotce chléb #3 a je snědeno a znovu zaděláno.

                                                                        

Taky jsme si užívali darované kukuřice, už se těšíme na příští rok, kdy vyzkoušíme nám svěřenou odrůdu (Dwarf) a snad se i dočkáme úrody vlastní. Kukuřice byla stejně dobrá jako krásná, potěcha pro všechny smysly.

                                                                        

Taky jsem trochu rezignovala na vymýšlení kreativních receptů z mangoldu a veškerou naši zásobu jsem zkrátka oblanšírovala a zamrazila. Polepším se a najdu zase nějaký recept, ať nás mangold z bedýnek příliš kulinářsky nefrustruje. Na červené variantě jsem mohla oči nechat, stejně jako u kukuřic Malované hory se člověk mohl doslova opít pohledem (zkrátka přemíra senzorických vjemů způsobující zastavení myšlenkových pochodů, překvapivé a prima ;)).

                                 

Taky metodou "občas lahev" pokračujeme v zavařování okurek, sklidili a zamrazili jsme i část brokolice. Radost udělaly i nové sýrařské formy (hurá!), výzvou zůstává výroba domácí hořčice (to bude ta chybějící pětadvacátá hodina).

                                                            

Na závěr "pustím chlup", ať tady pořád jen nereferuji o našich počinech. Takže sušenky, rychle hotové, rychle snědené.

                                                            

16dkg vloček jemných (ovesných či jiných, pozor, ječné jsou tvrdší), 20dkg hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva (popř. sody), 2 vejce, 16dkg cukru, 16dkg másla, špetička soli, nasekané ořechy - trochu ;) (lze vynechat). Máslo utřít s cukrem, nejprve smíchat zbývající sypké, pak vše dohromady. Z těsta udělat kuličky (větší skleněnky ;), do kuličky něžně prstem důleček (neuplácávat!, splácne se samo), do důlečku dle chuti, ideálně rybízová, višňová či meruňková marmeláda, ovocná kyselá tomu jen pomůže, hop na pečící papír na plech (rozestupy třeba!), šup do trouby na 130°C. Příprava je krátká, zato pečení dost dlouhé, vydržte, nechat v troubě až jsou zlaté. Nevím, zda mohu tvrdit o něčem, co obsahuje stejně cukru a másla jako ovesných vloček (navrch z bílé mouky), že je to zdravé, ale chutná to dobře a není to pořád jen koláč :).

Takže tak, dobrou chuť! A napište, co se děje (v kuchyni) u vás.

Biobedýnka X.

by Administrator 19. srpna 2010 21:13

                                                                           

V dnešní bedýnce:

brambory

červená řepa

mrkev

petržel

polní rajčata

paprika

salátové okurky

mangold

dýně hokkaido

letní jablka

Recepty na hokkaido a mangold najdete níže, pokusím se někde najít něco dalšího zajímavého!

 

Sedmička aneb slova, slovíčka :)

by Administrator 14. srpna 2010 09:18

Tak jsme četli libereckou Sedmičku, kde o nás po předchozím telefonnickém rozhovoru s redaktorem vyšla krátká zmínka. Máme radost, ale měli bychom uvést na pravou míru přítomnost tropického ovoce v našich bedýnkách :). Jak naši odběratelé asi vědí, nebylo v bedýnkách mango ;), ale mangold :). Na česká manga si i s možnou změnou klimatu ještě chvíli počkáme. Mějte se krásně a české zelenině zdar! :)

Recepty na přípravu mangoldu najdete zde.

O chlebu a pestu

by Hynek 14. srpna 2010 09:10

Po návratu z M.Ž. pokračují domácí pekařské pokusy. Péct chleba v troubě je mnohem zábavnější než nechávat vše na automatické pekárně (jako tomu bylo doposud), výsledky se ovšem různí ;).

                                                                           

Včera byla premiéra v pokusu o chleba s kváskem, který A.& A. přivezli od kanadských Mennonitů. Přetrvávajícím problémem se zdá být výsledný tvar bochníku - představovala bych si ho vyšší, ale těsto mám asi málo tuhé, Hynkovy poznámky o Diskobolovi se snažím ignorovat. Zajímavé by bylo i pečení v ošatce či nějaké formě, musím ale přiznat, že péct chleba v pekáči či hrnci se mi nechce. 

                                                                           

Taky jsme včera z bazalky, olivového oleje, vlašských ořechů, mořské soli a parmazánu udělali pesto, kterého, zdá se, nikdy není dost :(. Zavařili jsme malé cibulky ze zahrádky a také houby. Nojo! Houbařská sezóna vypukla, všude se potulují davy s přetékajícími koši hřibů. Já se letos tady u nás do lesa ještě nedostala, čest rodiny zachraňuje Hynek. Snad po víkendu. 

                                                                           

Z nebe pořád padá voda, chjo.

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů