Rybízová klasika

by Administrator 27. července 2010 15:16

                                                                

Za poslední čtyři dny už peču druhý, jistě ne poslední.

A jaký recept na rybízový koláč máte vy? Těším se na inspiraci.

500ml polohrubé

200ml cukru

1/2 prášku do pečiva

250ml mléka

80g másla (rozpustit)

2 vejce

Smíchat sypké, přidat tekuté. Navrch rybíz, (vanilkový cukr), drobenka (mouka, máslo, cukr). Péct při 180°C.

G

by Administrator 26. července 2010 08:44

 

Recepty - fenykl a mangold

by Administrator 22. července 2010 20:45

Fenykl

Fenykl můžete přidat do polévek či omáček, k marinované či grilované zelenině. Pokrmu dodá mírnou anýzovou příchuť. Podobá se bulvovému celeru. Listy se hodí do salátů a nádivek, bulvu lze použít obdobně jako jinou zeleninu - jíst ji můžete vařenou, nebo za syrova, nakrájenou na tenké plátky v salátech či zeleninových předkrmech.

Okurkový salát s fenyklem

2 okurky nastrouhané na kolečka

1 fenykl nakrájený na tenké plátky

2 lžíce čerstvé nasekané bazalky

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octa

Jemně smíchat v míse, podávat. Bazalku lze nahradit naťovou petrželí.

Cuketa s fenyklem

1 lžíce másla

cuketa nakrájená na plátky

fenykl nakrájený na plátky

1 stroužek česneku, utřený či prolisovaný

1 lžička kari

2 lžíce vody

1 lžíce kokosového mléka (lze vynechat - nahradit další lžící vody)

sůl dle chuti

Na velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cuketu, fenykl a česnek. Smažte a míchejte cca 3 minuty. Přimíchejte kari, přidejte vodu, kokosové mléko a sůl. Vařte až je zelenina měkká, cca 5 minut.

Dušený fenykl s rajčaty

Na olivovém oleji osmahněte cibuli a 1-2 prolisované stroužky česneku. Přidejte nakrájená rajčata, podlijte vodou nebo bílým vínem, dochuťte bazalkou, osolte, opepřete. Uvěďte do varu, přidejte nakrájený fenykl, duste cca 25 minut, podle potřeby podlévejte. Omáčku lze použít na těstoviny či jako netradiční přílohu k pečeným bramborám (a masu).  

Mangold

Všestranně použitelná listová zelenina. Mangold můžete uvařit obdobně jako špenát, případně se pustit do něčeho náročnějšího ...

Mangoldový koláč (pro cca 6 osob)

Těsto:

250g hladké mouky

80g pšeničné celozrnné mouky

125g másla, nakrájeného na malé kousky

4 lžíce velmi studené vody

Náplň:

čerstvý mangold (až 750g)

3 lžíce rozinek, nasekaných na kousky

100g strouhaného sýra

4 vejce

170ml smetany

1/4 lžičky muškátového oříšku

Příprava těsta - Mouku prosijte do velké mísy, přidejte máslo, zpracujte špičkami prstů na jemnou drobenku. Přidejte tolik studené vody, abyste získali pevné těsto. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu, pořádně stlačte. Dvě třetiny těsta rozválejte a dejte do koláčové formy (cca 23cm v průměru). Zbytek těsta dejte do fólie či mikrotenového sáčku a nechejte cca 20 minut v chladu.

Troubu rozehřejte na 180°C. Odstraňte mangoldové košťály, listy dobře operte a nakrájejte na tenké proužky. Vložte do hrnce a duste asi 3 minuty. Poté nechejte směs vychladit, slijte přebytečnou tekutinu (nebojte se lehce ždímat). Smíchejte mangold a sýr. Rozmíchejte 3 vejce se smetanou a muškátovým oříškem, mangold rozložte na těsto ve formě, zalijte vaječnou směsí. Ze zbytku těsta vyválejte "pokličku", koláč zavřete, přebytečné těsto odkrojte ostrým nožem. Poslední vejce rozmíchejte a potřete jím koláč. Pečte cca 45 minut.

Pokud se vám nechce do přípravy vlastního těsta, lze náplň z tohoto receptu stejně dobře zabalit do "štrůdlu" z listového těsta.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak to dopadlo :)

 

Biobedýnka VI.

by Administrator 22. července 2010 20:26

                                                                 

1 svazek mrkve

1 svazeček petržele

1kg brambor

1 cuketa

2 polní okurky salátové

1 hlávka bílého zelí

1 salát

1 mangold

1 červená řepa

1 fenykl

 

V kuchyni

by Administrator 17. července 2010 20:05

                                                                            

Tak teď jeden delší příspěvek o tom, co se děje u nás v kuchyni - to aby to nevypadalo, že celý den jen pobíhám po okolí a snažím se vyfotit nějaké další motýly ;) ...

Dnes jsem udělala pokus o domácí piškoty. Nemyslím si, že kombinace cukru, bílé mouky a vajec je tím nejvhodnějším (dětským) pokrmem, ale přiznám, že jsme piškoty čas od času kupovali. Při posledním nákupu jsem se to rozhodla sabotovat a vyzkoušet alespoň podomácku. Těsto jsem udělala stejně jako to na piškotový korpus. Tvar a velikost by šikovná hospodyně jistě vykouzlila pomocí cukrářského sáčku lepší, ale což, takhle je to takové autentické ;). Dalším dnešním projektem bylo kysané zelí, zkoušíme to tentokrát v malém množství (ne jako zde), abychom zpracovali přebytky biozelí. Tak za pár týdnů uvidíme.

                                                   

A co se u nás v poslední době vařilo? Kromě zmiňované jahodové polévky přišla na řadu jídla letní jednoduchá (například dnešní zapečené brambory s cuketou, ovčím sýrem a dresinkem ze zakysané smetany s česnekem), ale i složitější a vydatná, jako sarma - plněné zelné listy (použitý recept v chorvatštině zde).

                              

                              

Také se ve velkém dělaly sýry - poučena mnohými cennými radami Lenky V. (díky a zdravím do Střemeníčka), jsem připravila novou mezofilní kulturu a výsledkem jsou báječné sýry, které rychle mizí. Protože ale do Střemeníčka odjely také dvě naše jehničky, máme zase trochu více mléka pro sebe a sýrů tedy bude dost.

                              

                                                                     

Také jsme odeslali vzorky pro poslední letošní rozbory mléka ovcí v kontrole užitkovosti.

                                                                               

Hynek udělal dvě exkluzivní (protože malé) dávky biomarmelád - jahodovou a černorybízovou, takže i v zimě budeme na léto v dobrém vzpomínat.

Usušili jsme náš sklizený česnek.

                                                                                 

Také jsme vařili českou obměnu polévky miso, zkusili jsme známý švédsky sypaný koláč (recept třeba zde), připravovali domácí mrazenou zeleninovou směs a nebo třeba smažili zelňáky ...

                                                

                                    

... a teď jsem z toho všeho dostala hlad :). Mějte se a pošlete třeba nějaký prima letní recept!

Léto

by Administrator 16. července 2010 21:41

Dnešní "úlovky" - žluťásek řešetlákový a okáč prosíčkový:

                                                   

Taky kvetou rudbékie a levandule a říkejte si co chcete, ale pro mě je to předzvěst začátku konce léta ;).

                                                                  

Ještě jsem vám ani neřekla o našich výpravách za lesními jahodami, při kterých jsme s Emou zmapovaly/i všechny pěšinky, stráně a lesní lemy, a už jsou jahody pryč, rostou borůvky a začínají maliny ...

                                         

Tak užívejme, dokud léto trvá! :)

 

O focení motýlů

by Hynek 15. července 2010 21:01

                                                                           

Nejsem profesionální fotograf. Nemám či nepoužívám profivybavení (stativ, objektiv vhodný na makra etc), většinu snímků pořizuji na "kapesní" Panasonic Lumix s jakým se jezdí na dovolenou do Chorvatska ;). V devadesáti procentech případů držím v druhé ruce Emu, kolem běhá pes, motýli plaše odlétají, nečekají. Pokud už něco vyfotím, je to proto, že se chce nechat vyfotit motýl. Proto radost z každého snímku. Aby mohly vzniknout tyhle dále už nezvětšené fotky, musel být motýl ochotný do objektivu mi doslova dýchnout. Díky za to ... a hurá na výpravu za dalšími.

Dole dnešní a včerejší úlovky - zatím neidentifikovaná samička modráska (už vím, modrásek bahenní), babočka síťkovaná (forma prorsa) a až neuvěřitelně odvážná babočka bílé c (jojo, to bílé c na spodní straně křídel). Stále žasnu nad těmi jmény...

                        

                        

 

Biobedýnka V.

by Administrator 15. července 2010 20:55

                                                               

Začíná letní zelenina. Hurá.

V páté biobedýnce:

1 svazek mrkve

1 svazeček petržele

1 česnek

1 malá vodnice

brambory

cibule

2 cukety (zelená, žlutá)

1 hlávka červeného zelí

1 hlávka kapusty

krabička muchovníku olšolistého

 

.

by Administrator 13. července 2010 22:22

Léto pokročilo a kolem poletuje kde co - potkala jsem několik perleťovců, jsem si docela jistá, že vedle bělopáska osikového/topolového jsem zahlédla i bělopáska dvouřadého, snad se mi je podaří zastihnout s foťákem. Často se marně snažím motýly identifikovat, bez systému se špatně hledá i v malém atlase (hodně listování ;) ... až bude chvíle (ehm), něco víc se o motýlech naučím, aby šlo rozpoznávání snáze ...

Tady nalezený uhynulý přástevník hluchavkový (Callimorpha dominula L.), údajně také z naší přírody mizející druh ...

                                                                  

Vytočeno!

by Administrator 13. července 2010 22:01

Díky bratřím Švarcovým a Pavlovi Ch. jsme dnes vytočili svůj první med. Protože jsme vytvářeli z včelstev oddělky a protože chceme naše mladá včelstva zatím spíš dostat do pořádné kondice, šlo pouze o jakousi ochutnávku. Vzali jsme jen 4 plásty a vytočili přesně 8kg medu. Med má krásně tmavou barvu a moc dobrou chuť, takže jsme všichni (a všechno) byli trochu ulepení.

Tak na první kateřinský!

                              

                              

                              

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů