Kateřinské koupaliště

by Administrator 31. října 2009 11:14

Kateřinské koupaliště čeká tolik potřebná rekonstrukce. Prvním krokem je  vypuštění nádrže a následná přestavba stavidla a hráze.

Před samotným vypouštěním bylo potřeba vyklidit větve, které do koryta potoka smetla sněhová vánice.

 

Poté se voda z nádrže postupně odpouštěla ...

 

... a nakonec přišel závěrečný úklid, pálení větví a divácky populární výlov ryb, které byly odvezeny do nového domova.

Vypouštění koupaliště bylo i příležitostí setkat se se sousedy a přiložit ruku k dílu.

Doufám, že brzy přineseme další obrázky ze zahájení stavebních prací.

Špaldoto

by Administrator 28. října 2009 13:25

Špaldoto podle vzoru rizoto, hezky česky ... aneb špalda v papiňáku, proč ne. Takže, špaldu hop do tlakového hrnce (na dvojku, máte-li možnost), vody raději o trochu více než 2x tolik, lepší muset slít než odškrabovat připálenou špaldu ode dna, vařit 25min, solila jsem až posléze. Vedle na pánvičce na oleji cibulku, nakrájet mrkvičky, chvilku orestovat, přidat nakrájené růžičky květáku, nakonec nějakou tu brokoličku ... a nebo třeba úplně jinou zeleninu. Sůl, pepř, trochu rajčatového protlaku a třeba kari, zkrátka fantazii se meze nekladou. Zeleninu smíchat s vařenou (osolenou) špaldou, dochutit. Lze posypat nastrouhaným sýrem ... nebo ovčím/kozím nakrájeným na kostičky ... 'brou chuť!

Jinak pro ty, kteří už se v tom přestávají orientovat, venku je podzim, alespoň tady u nás...

... sýkorky ozobávají náš dům, tak jsme jim konečně instalovali krmítko, také se u nás vyměňují okna, o tom více později.

A hrajeme si ... trochu zvláštní, když si Ema hraje s mými starými hračkami. Věci důvěrně známé a přitom dávno zapomenuté :) ...

Opatrujte se.

Domácí sádlo ... a nebo třeba dýňová polévka

by Administrator 26. října 2009 22:32

Výroba domácího sádla:

Vlastní prase zatím nemáme, proto se musíme spokojit s kupovaným syrovým sádlem jakožto výchozí surovinou.

Nakrájíme na kostičky, vložíme do širšího hrnce se silnějším dnem. Sádlo smažíme na mírném plameni, občas mícháme a hlídáme, aby se nepřepálilo. Čisté sádlo získáme přelitím přes filtr, případně můžeme nechat sádlo se škvarky.

A pro ty z vás, kteří nevěří, že i člověk duchovní může mít rád všechno z prasete, je tu recept na výbornou (vegetariánskou) dýňovou polévku.

Vezmeme malou dýni, (například celou Jack O'Little nebo třeba půlku Hokkaida) cca 500g, neloupeme, pokud není dýně příliš stará a přezrálá, k tomu pár mrkviček, cibuli, chcete-li jednu dvě brambory. Přidáme 1 bobkový list, 2 zrnka nového koření, 5 zrnek celého pepře, trochu zrníček celého koriandru (nebo trochu koriandru mletého), kdo chce přidá trochu zázvoru. Sůl, vodu a už se to vaří. Když je zelenina měkká, rozmixujeme vše v mixéru (můžete si nechat stranou pár kostiček brambor, mrkve a dýně), dle chuti můžeme přidat ještě nějaké to koření (třeba něco ostřejšího), a jsou-li na vašem jídelníčku mléčné výrobky, přidejte na závěr trochu smetany. Podáváme s čerstvým domácím chlebem, případně jiným pečivem.

        a nebo          

A z jiného soudku:

Konečně jsme se posunuli od poštovní schránky provizorní ke schránce stálé, jen číslo na ní zbývá přidělat.

                           

Konec října

by Administrator 26. října 2009 11:49

Říjen se pomalu blíží ke konci, počasí se vrací k normálu a tak se konečně snad dostane i na podzimní práce na zahrádce.

Mezitím se u nás ručně klepal mák, který divoce vyrostl na jedné z hromad hlíny na zahradě. Překvapila mne slušná výnosnost z několika málo rostlin, příští rok zkusíme mák někam regulérně zasít. Sušily se pálivé papričky, navštívil nás šlechtitel přes ovečky, prohlídl a zbonitoval naše ovčí holky a poradil co a jak dál, s důvěrníkem od svazu včelařů se prováděla preventivní léčba včel.

A na závěr jen připomínám, ať už děláte cokoli, důležitý je zápal pro věc ;).

            

Poslední dny

by Administrator 23. října 2009 08:09

Jak jste asi správně usoudili podle nižší frekvence přibývání nových záznamů do blogu, zima trochu ustoupila a my trávíme zase více času venku.

 Pro jistotu přidávám měřítko:

Také jsme před pár dny přemístili slepice a králíky do téměř dostaveného přístavku pro zvířata.

A ještě o jednu radost jsme se s vámi zatím nepodělili ...

 ... ale o tom více někdy příště! :)

Koláč s ovocem (a tvarohem)

by Administrator 23. října 2009 07:59

Nejprve smícháme sypké přísady: 6dcl polohrubé mouky, 3dcl cukru (jde i o něco méně), 1 prášek do pečiva

Poté přidáme 3dcl mléka, 1,5dcl oleje a 2 vejce a znovu důkladně zamícháme. Nalijeme do vymazaného pekáče, navrch dáme kousky jakéhokoli ovoce. Skvělé s borůvkami, malinami, meruňkami, ale velmi dobré i s jablky či hruškami. Lze kombinovat i s tvarohem (smícháme tvaroh s cukrem podle chuti, lžící rozdělíme nahoru na těsto, navrch ovoce) a posypat klasickou drobenkou. Ideální s domácími vajíčky a ovčím mlékem ;).

Výsledkem je koláč bábovkovo-bublaninového typu (tj. nadýchané, měkké těsto).

Dobrou chuť a hodně zábavy při vaření! ;)

Bez elektřiny

by Administrator 18. října 2009 20:37

Bez elektřiny jsme byli o něco déle než 48 hodin. Přineslo to několik ponaučení pro příště, ale žádné výraznější újmy. Také díky pomoci sousedů :).

Takže děkujeme!

The white dream is over

by Administrator 18. října 2009 19:39

Ne, nebojte se, nebude tady zase řeč o sněhu. Tentokrát o jiném bílém zázraku, o mléce.

Protože se tichými krůčky připlížila zima a také proto, že naše ovčí holky nosí pod srdíčky malilinká jehňátka, která budou potřebovat spoustu energie, přestáváme pomalu dojit.

Zkušenost to pro nás byla zcela nová, dojení je velmi klidná a dalo by se říct něčím až introspektivní práce (pokud do vás nešťouchají zvědavé nosy či nestrkají okolní chlupaté zadky ;)). Po prvních rozpačitých pokusech jsme se dojit naučili s přehledem, každý máme svou metodu ;). Podle přibližných výpočtů jsme nadojili asi 89 litrů ovčího mléka. Vyráběli jsme jogurt, tvaroh, měkké a polotvrdé sýry.

V zimě přesedláme na mléko od krav sedláka z Radčic a příští rok po odstavení jehňat se do toho pustíme znovu a lépe :).

 

Co se dělá ...

by Administrator 17. října 2009 19:49

... když nejde elektřina?

Třeba to, co se věčně odkládalo :).

 

Odstřiženi

by Administrator 17. října 2009 19:39

Tak se to opravdu stalo, nejprve nám nešla jedna fáze a po chvíli snahy o nápravu přestal jít proud úplně. Závadu jsme nahlásili, obrnili se trpělivostí a od té doby čekáme na zásah odborníků z ČEZ ;). Nezavěšujeme, doufáme, že jsme v pořadí.

Topení nám šlo nejprve díky záložnímu zdroji, později díky rafinovaně zapojené autobaterii :). Poté došlo na řešení nejelegantnější, cca 120 metrů k našim sousedům s fungující elektřinou jsme překlenuli několikerou šňůrou prodlužovací.

Přízemně musíme přiznat, že před vysíláním zpráv do světa dostalo přednost teplo, voda a náš na zimu nacpaný mrazák (jdeme na to odspoda, podle Maslowa). Poté co jsme strávili příjemný večer v nedaleké pizzerii, jsme se tajícím sněhem probrodili domů a namísto lednice připojili počítače :).

A jaká je situace? Po několikadenní zimě se pomalu dostavují první známky jara ;). Sníh taje poměrně rychle, prší a je tepleji. Závěje ale ještě nějakou dobu nezmizí. Stopy spouště, kterou po sobě příval sněhu zanechal jsou patrné všude. Stromy jsou opravdu zbídačené - v lese, v alejích i v zahradách. Svoji daň si příroda vybrala zejména tam, kde byly pohledy z nejmalebnějších - ve starých sadech s křivolakými starými původními jabloněmi, hrušněmi a ořechy. Ale ani malé stromky nezůstaly ušetřeny. Zkrátka škoda veliká. Kdyby vydržely stromy, byla by tady u nás tahle sněhová epizoda vlastně příjemnou ochutnávkou zimy. Žádná jiná újma nám nevznikla, i večery při svíčkách a dům spojený s civilizací jen pomocí prodlužovačky mají něco do sebe :).

A takhle to vypadalo na příjezdové cestě k nám před Hynkovým zásahem s lopatou a pilou :)

Více fotek přidá Hynek do galerie později.

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů