Stav elektroměru

by Administrator 29. prosince 2008 19:12

4600 kWh ve 13:00

Další fáze výroby jablečného octa - hrubé cezení

by Administrator 27. prosince 2008 10:18

Recept na výrobu jablečného octa naleznete v předchozím příspěvku na adrese

http://www.poddracimkamenem.cz/PermaLink,guid,506d5ca1-91f3-40cd-8d0d-79c7a5d99956.aspx

 

Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa

Štědrý den v Kateřinkách

by Administrator 24. prosince 2008 10:21


Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa

Půjčený vozík

by Administrator 22. prosince 2008 10:28

S půjčeným vozíkem se dá užít za jeden den spousta legrace:

- dovézt hnůj z Frýdlantu

- přivézt dřevo z lesa

- dovézt izolaci z garáže



Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa

Kácení dřeva pro stavební použití

by Administrator 19. prosince 2008 10:25

Dnes bylo to správné datum pro kácení dřeva podle Thomy.

Zima stromu (říjen - leden), ubývající měsíc a den kozoroha (může být i panna nebo býk). Stromy nechat ležet do jara směrem z kopce.

Tak jsme probrali lesík u parkoviště, vzhledem k málo času jsme stromy pouze pokáceli.



Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa

Výroba jablečného octa

by Administrator 14. prosince 2008 21:49

JABLEČNÝ OCET – RECEPT

Výroba jablečného octa je velmi snadná. Potřebujete velkou lahev od okurek (4l), případně jinou velkou skleněnou nádobu se širokým hrdlem.  Ke strouhání jablek je ideální použít plastové struhadlo, aby jablka nepřišla do styku s kovem (kdo mi o tom poví více?), nemáte-li plastové struhadlo, můžete samozřejmě použít i nerezové.  Názory  na to, zda jablka zbavovat jádřinců, se také různí, já bych jablka určitě nechala celá (rozhodně je neloupejte!, zbytečně byste  přišli o cenné látky ve slupce).  A tady je postup.

Nahrubo nastrouhaná jablka vložte do skleněné láhve a zalijte (ideálně převařenou) vodou tak, aby byla hmota zcela ponořená a voda sahala ještě cca 4-5cm nad jablka. Nádobu zakryjte volně víčkem či talířkem a nechejte týden na teplém místě. Někde se uvádí za oknem na sluníčku, doporučuji nedávat na přímé světlo, dejte také pozor na příliš rychlé kvašení, ať vám to z láhve nevyteče :).  Každé ráno a večer odklopte a zamíchejte dřevěnou vařečkou. Po týdnu nastrouhaná jablka sceďte (plastový cedník, popř. hrubší síto), lehce vyždímejte a přeceděnou tekutinu dejte zpátky do vymyté nádoby. Tu opět uzavřete a nechejte tři týdny na chladném, temném místě. Po třech týdnech vzniklý ocet přefiltrujte (např. čistá plátěná utěrka). Rozlijte do uzavíratelných láhví, skladujte v lednici, popř. jinde v chladu. Vydrží údajně až jeden rok, usazeniny nejsou na závadu. Kvalita a chuť octa záleží samozřejmě především na druhu použitých jablek.

Dole Ema a Hynek při výrobě.

 



Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa

Stav elektroměru

by Administrator 13. prosince 2008 21:40

13.12.2008 13:00 - 4470 kWh

O nás

Alfred, Ida, Ema,
Alena, Hynek
Spolu, spokojeně, udržitelně

Rodinné hospodářství 
Jizerské hory

Napište nám email

Archív

Komentáře

  • Žijeme (3)
    Věra Jakubková napsal: Ááááá, to jsem ráda!... [Více]
  • PF 2017 (1)
    Lucie napsal: Alles Gute und gesundes neues aus Erzgebirge!! L+Z... [Více]
  • Žijeme (3)
    Petra napsal: Zdravím vás pod Dračí kámen :)... [Více]
  • Žijeme (3)
    Jana napsal: Začíná advent a moje oblíbená ... [Více]
  • PF 2016 (4)
    Jana napsal: A nebo : máme čtvrté dítě :-)))))))... [Více]
RSS komentářů